Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή κατά την εκδήλωση για την καλλιέργεια λυκίσκου, στην Κυπερούντα

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή κατά την εκδήλωση για την καλλιέργεια λυκίσκου, στην Κυπερούντα

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτή την πολύ όμορφη εκδήλωση που διοργανώνει ο όμιλος επιχειρήσεων Φωτιάδη, σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής Πιτσιλιάς, την Κυπερούντα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της μοναδικής καλλιέργειας λυκίσκου στην Κύπρο και η ανάδειξη της συμβολής της καλλιέργειας αυτής στην παραγωγή της ποιοτικής κυπριακής μπίρας Λέων.

Η μπίρα Λέων, η πρώτη ιστορικά κυπριακή μπίρα, παράγεται με βάση μια αυθεντική συνταγή του 1937 και φέρει έντονα τη σφραγίδα της επιχειρηματικής δεινότητας αλλά και της διορατικότητας των αείμνηστων Φώτου Φωτιάδη και Χριστόδουλου Πλατάνη. Αν και η παραγωγή της είχε διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας που επέτρεπε στην εταιρεία  να παράξει την μπίρα Carlsberg για πρώτη φορά εκτός Δανίας, η ισχυρή προσωπική επιθυμία του μακαριστού Φώτου Φωτιάδη να αναβιώσει την πρώτη κυπριακή μπίρα, έφερε τη Λέων ξανά στο προσκήνιο, με μια διαφορετική όμως προσέγγιση. Μια προσέγγιση που φαίνεται να συνάδει απόλυτα με τον στόχο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων από κυπριακές πρώτες ύλες, με προστιθέμενη αξία για την οικονομία του τόπου μας.

Ένα από τα βασικότερα συστατικά της μπίρας Λέων είναι ο επιτόπιας παραγωγής λυκίσκος, ο οποίος καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια από την ομάδα της εταιρείας Φωτιάδη στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Το εγχείρημα, αν και ομολογουμένως δύσκολο, αν λάβει κανείς υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της κυπριακής υπαίθρου, έχει στεφθεί με επιτυχία, αφού ο κυπριακός λυκίσκος, όχι μόνο καλλιεργήθηκε και ευδοκίμησε, αλλά έδωσε ένα ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα στην μπίρα Λέων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παραγωγή του λυκίσκου εδώ στην Κυπερούντα ακολουθεί ένα φιλοπεριβαλλοντικό σύστημα καλλιέργειας, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους με μεγάλη ακρίβεια και μέγιστη απόδοση. Η παραγωγή γίνεται με απόλυτο σεβασμό στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, κάτι που αποδεικνύει την ευαισθησία των ανθρώπων της Λέων για το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Πέραν όμως του στοιχείου της προέλευσης και της ταυτότητάς της, η μπίρα Λέων χαρακτηρίζεται και από την υψηλή της ποιότητα, η οποία αποδεικνύεται από τις διακρίσεις που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει στους διαγωνισμούς στους οποίους μετέχει.

Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας, αγαπητοί μου φίλοι, ένα προϊόν το οποίο παρασκευάζεται με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και με σημαντικό μέρος των πρώτων υλών να παράγεται στον τόπο μας. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικά, αν κρίνω και από την ανοδική πορεία στην κατανάλωση της μπίρας Λέων ανάμεσα στους καταναλωτές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στην εταιρεία Φωτιάδη αλλά και στην ομάδα της μπίρας Λέων κάθε επιτυχία. Εύχομαι καλή και υπεύθυνη απόλαυση σε όλους.