Υπουργός Γεωργίας: Όλες οι αποζημιώσεις στους αγρότες θα δίδονται μέσα από το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα

Όλες οι αποζημιώσεις στους αγρότες θα δίνονται πλέον μέσα από το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα, είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο στις 18.2.2020, ο κ. Καδής είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Μετά το κλείσιμο του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, όλες οι αποζημιώσεις στους αγρότες μας θα δίνονται μέσα από το Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2020 που λαμβάνει υπόψη όλες τις ζημιές μέχρι στιγμής, και του 2019 και του 2020.  Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα τα κονδύλια που θα στηρίξουν τον αγροτικό τομέα για τις ζημιές που έχουν επισυμβεί.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και νέες ζημιές, οπότε και επιπρόσθετη στήριξη, και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε επιπρόσθετους πόρους αν χρειαστεί  πάντοτε στο πλαίσιο της νομοθεσίας και στο τι προβλέπεται από τους συγκεκριμένους κανονισμούς.

Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι υπάρχει προϋπολογισμός στο Ταμείο και λαμβάνει υπόψη όλες τις ζημιές που έχουν γίνει και όλες τις αποζημιώσεις που θα δοθούν”.

Ερωτηθείς είπε ότι περίπου 17 εκ. ευρώ θα δοθούν για το 2020, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος για τις αποζημιώσεις της 20ετίας ήταν 9 εκ. ευρώ. «Αν χρειαστεί θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη, δίδονται κάποιες αποζημιώσεις, μεγάλο μέρος θα δοθούν εντός Μαρτίου και αφορούν την περσινή χρονιά και μετά θα πάρουν σειρά οι επόμενες ζημιές», είπε ο κ. Καδής.

Ερωτηθείς για την παρουσίαση του Σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, που είχε γίνει νωρίτερα την ίδια μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσιάσαμε την πρόοδο που έχει επιτελεστεί τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο, και βλέπουμε ότι έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα για τις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί εντός του 2019. Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου και πιο κοντά στη λειτουργία του πάρκου στο τέλος του 2022, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί».

—————————————————-

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών