Υπουργείο Γεωργίας και Οργανισμός Νεολαίας σε ανοιχτή διαβούλευση με τους νέους της υπαίθρου

Τις πόρτες του στους νέους της υπαίθρου άνοιξε την περασμένη Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο μαζί με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη εκδήλωση αφιερωμένη στους νέους των αγροτικών περιοχών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, περισσότεροι από 60 νέοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις και να συζητήσουν με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, και τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, κ. Πρόδρομο Αλαμπρίτη, για θέματα που τους προβληματίζουν, όπως είναι το υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης για τον νέο γεωργό, η ανάγκη κατάρτισης, η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση του νερού, οι δυσκολίες διάθεσης των προϊόντων και άλλα.

Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από δύο νέους της υπαίθρου, τους Γιώργο Τσιουπανή και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, με τους νέους στις περιοχές Αυγόρου και Αγρού.

Υπουργός Γεωργίας: Πρεσβευτές της υπαίθρου

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε πως είναι μέρα γιορτής για το Υπουργείο, αφού φιλοξενεί στους χώρους του τόσους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα ανθρώπους με ειδικό ενδιαφέρον στον πρωτογενή τομέα.

«Είμαστε εδώ για να ενημερωθούμε για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που έγιναν με τη συμμετοχή των νέων, σε δύο αγροτικές περιοχές. Σε αυτές τις διαβουλεύσεις αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες και παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας, ιδιαίτερα με την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα», ανέφερε ο κ. Καδής και επεσήμανε την ευρύτερη σημασία της διαβούλευσης στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής.

Επικεντρώθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα των νέων. «Αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Είναι γνωστά τα προβλήματα της αστυφιλίας, των περιορισμένων ευκαιριών και γενικότερα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, πιστεύω πως είναι σημαντικές και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τις προκλήσεις ευκαιρίες για να μπορέσουμε να πετύχουμε την ανανέωση των γενεών και να καταστήσουμε βιώσιμο τον αγροτικό τομέα», επεσήμανε ο κ. Καδής.

Έχουν αναπτυχθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, είπε, μια σειρά από εργαλεία που στηρίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν και στοχευμένες δράσεις μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.  Ωστόσο δεν υποστηρίζει κανείς πως αυτά είναι αρκετά.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτά τα εργαλεία, και σε αυτή την προσπάθεια η άποψη των νέων μετρά», είπε και ανακοίνωσε πως πλέον καθιερώνεται ένα κανάλι επικοινωνίας με τους νέους. Μάλιστα, όσοι νέοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία θα ονομάζονται μέσα από επιστολή που θα λάβουν από το Υπουργείο Γεωργίας ως «πρεσβευτές της υπαίθρου».

Πρόεδρος ΟΝΕΚ: «Αναγκαία η συμμετοχή των νέων»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΝΕΚ, κ. Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε πως αδιαμφισβήτητα οι νέοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας και το μέλλον αυτού του τόπου, γι’ αυτό η ανάγκη συμμετοχής τους στα στάδια λήψης αποφάσεων για πολιτικές, προγράμματα και δράσεις που τους αφορούν, κρίνεται επιτακτική.

«Συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και επιτελώντας τον συμβουλευτικό του ρόλο προς το Κράτος σε θέματα πολιτικής για τη Νεολαία, ο Οργανισμός Νεολαίας διοργάνωσε μαζί με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανοιχτές συναντήσεις με νέους και νέες κατά τους προηγούμενους μήνες, σε ορεινές και πεδινές περιοχές, με απώτερο στόχο τον σχεδιασμό μέτρων και προτεραιοτήτων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων της υπαίθρου.

«Στο πλαίσιο των ανοιχτών συναντήσεων, 60 νέοι και νέες από διάφορες περιοχές της Κύπρου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να υποβάλουν εισηγήσεις σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την επιχειρηματική ανάπτυξη των περιοχών τους και τη στήριξη των νέων γεωργών, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι νέοι θέλουν και μπορούν να αποτελέσουν φορείς θετικής αλλαγής στον τόπο τους», σημείωσε.