Υπογράφτηκε η Σύμβαση για την κατασκευή του Αγωγού Νήσου-Καμπιά | Προχωρούν οι σχεδιασμοί για κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της ευρύτερης Λευκωσίας

Υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) και της Εταιρείας ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε., η Σύμβαση που αφορά στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του ΥΠΟΕΡΓΟΥ Β2: ΑΓΩΓΟΣ ΝΗΣΟΥ – ΚΑΜΠΙΑ», στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή.  Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε €2.212.656,50 και αναμένεται να αποπερατωθεί περί τα μέσα του 2021. Τη Σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο  Διευθυντής του ΤΑΥ, Δρ. Χαράλαμπος Χατζηπάκκος και εκ μέρους του Αναδόχου, ο Εκπρόσωπος της Εταιρείας, κ. Βασίλης Ι. Μεσαδάκος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής υπογραφής, ο κ. Καδής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Σύμβασης, που σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης ενός μέρους του έργου που θα φέρει αφαλατωμένο νερό από το Βασιλικό στη Λευκωσία. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι προχωρούν οι σχεδιασμοί μας για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού σε νερό», τόνισε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι, σε περίοδο πολυομβρίας επίσης, είχε υπογραφεί η σύμβαση για τη δημιουργία της Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο.

«Με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης και με την υλοποίηση όλων των έργων υποδομής θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη επάρκεια νερού, τόσο για σκοπούς ύδρευσης όσο και για σκοπούς άρδευσης. Οι σχεδιασμοί του κράτους προχωρούν σύμφωνα με τη “Στρατηγική για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων και την Αντιμετώπιση της Ανομβρίας” που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι. Οι σχεδιασμοί αυτοί προχωρούν ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών.  Φέτος, σε μια περίοδο που είναι γεμάτα τα φράγματα, υπογράφουμε τη σύμβαση για την υλοποίηση ενός άλλου σημαντικού έργου, το οποίο θα φέρει αφαλατωμένο νερό στη Λευκωσία», σημείωσε ο κ. Καδής.

Αναφερόμενος γενικά στο Έργο Βασιλικός-Λευκωσία, ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για εμβληματικό έργο, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 53 εκ. και περιλαμβάνει αγωγούς μήκους πέραν των 160 χιλιομέτρων. «Με την ολοκλήρωσή του, το συνολικό έργο αναμένεται να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες δύο δήμων της Λευκωσίας και 29 Κοινοτήτων της δυτικής Λευκωσίας. Το μεγαλύτερο όφελος για τις περιοχές αυτές είναι ότι με σιγουριά πλέον, δεν θα ξαναδιψάσουν», κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας.

Το Έργο Νήσου-Καμπιά, συμπεριλαμβάνεται στην Φάση Α’ του Υδατικού Έργου Βασιλικός – Λευκωσία που αποσκοπεί στην υλοποίηση όλων των υποστηρικτικών έργων υποδομής για μεταφορά του αφαλατωμένου νερού που παράγεται στη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού στη Λευκωσία, ούτως ώστε μαζί με τα διυλιστήρια Τερσεφάνου και Κόρνου να καταστεί ως 3η ανεξάρτητη πηγή υδροδότησης και να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια ύδρευσης της πρωτεύουσας.