Χαιρετισμός Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας Δασών και στα εγκαίνια της Βάσης Αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι

Η νέα Βάση Αεροπυρόσβεσης ενισχύει και αναβαθμίζει την αντιπυρική προστασία των δασών μας

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών και διοργανώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το Τμήμα Δασών. Η Εβδομάδα Προστασίας των Δασών αποτελεί μέρος της μεγάλης προσπάθειας για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους από τις πυρκαγιές. Η καλλιέργεια δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Τα δάση, με τον πολυλειτουργικό τους ρόλο, έχουν τεράστια αξία, αφού αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του φυσικού μας περιβάλλοντος, συμβάλλουν στην περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας. Επίσης, έχουν καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  Στο σημείο αυτό, θυμίζω ότι η Κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα», το οποίο εφαρμόζεται με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από οργανωμένα σύνολα για να πρασινίσει η Κύπρος, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να ενισχυθεί η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Είναι ευτυχής συγκυρία που φέτος, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, βρισκόμαστε στο ακριτικό Μάμμαρι, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της Βάσης Αεροπυρόσβεσης, η οποία, από την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, θα είναι στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης της Δημοκρατίας, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας την αντιπυρική προστασία των δασών μας. Ένα σημαντικό έργο με προϋπολογισμό ύψους 1,2 εκ. ευρώ που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δασών την τελευταία διετία.  Στη Βάση, θα γίνεται μεταστάθμευση πτητικών μέσων που θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης, ανάλογα με την εγγύτητα της πυρκαγιάς. Είμαι σίγουρος ότι το έργο αυτό θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και θα συνεισφέρει τα μέγιστα για την επίτευξη του σημαντικού ρόλου που έχουν να επιτελέσουν.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματισμό τους και υλοποιώντας έγκαιρα όλα τα μέτρα πρόληψης.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να εκφράσω την αναγνώριση και τη βαθιά εκτίμηση μου για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών, και παράλληλα να συγχαρώ τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με σκοπό να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, όποτε παραστεί ανάγκη. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στο Τμήμα Δασών και θα ενισχύει κάθε προσπάθεια για προστασία του δασικού μας πλούτου από τη φωτιά.

Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετίσω την εδώ παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων στην πυροπροστασία υπηρεσιών και φορέων του τόπου μας και να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για το σημαντικό έργο που επιτελούν για προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές. Καλώ όλους, για μια ακόμη χρονιά, να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για ετοιμότητα, συντονισμό και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο που μας περιμένει και αυτό το καλοκαίρι. Όλοι μαζί να εργασθούμε σκληρά και ακούραστα, αντιμετωπίζοντας κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Πρόσθετα, καλώ τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εθελοντικές οργανώσεις, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της χώρας μας, να συνταχθούν με τις εμπλεκόμενες στην πυροπροστασία κρατικές υπηρεσίες, για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, που ταλανίζει κάθε καλοκαίρι τον τόπο μας.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, απευθύνω  την πιο θερμή έκκληση σε όλους τους πολίτες του τόπου μας, να αποφεύγουν ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά. Απαιτείται, επίσης, από όλους μας να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, για καταστάσεις που δεν προκύπτουν από αμέλεια, αλλά από πρόθεση. Το αυξημένο ποσοστό των κακόβουλων πυρκαγιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιβάλει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και να αναφέρουμε κάθε ύποπτη δραστηριότητα προς στις αρμόδιες αρχές.

Κλείνοντας, και αφού επισημάνω ξανά τη σημασία και την αξία της λειτουργίας της Βάσης Αεροπυρόσβεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ, κηρύσσω την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, στέλνοντας το μήνυμα πως πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο φυσικό πλούτο και ότι η αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κοινής προσπάθειας Πολιτείας και πολιτών. Θέλοντας να δώσω έμφαση στο σύνθημα του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, το επαναλαμβάνω: «Καμία σπίθα» για την πρόληψη, «παρατήρηση με μάτια αετού» για την ανίχνευση, «αντίδραση με γρηγοράδα αστραπής» για την καταστολή. Όλοι μαζί μπορούμε.

default