Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στη Γιορτή Κρασιού στον Δωρό

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνεται εδώ στον όμορφο Δωρό, με τη συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού, του Δήμου Λεμεσού και του Γραφείου του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο της 60ης Γιορτής του Κρασιού. Πρόκειται για μια εκδήλωση που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των κατοίκων των κουμανδαροχωρίων  για να κρατηθεί ζωντανή η περιοχή τους και αναδεικνύει τη σημασία της παραγωγής και της διάθεσης οίνου και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων στον τόπο μας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Όπως είναι γνωστό, ο αγροτικός τομέας διέρχεται, παγκοσμίως, μια δύσκολη περίοδο, αφού την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Στην Κύπρο, ο αμπελοοινικός τομέας θωρείται ως ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης που αναμένεται να οδηγήσει στην πλήρη ανάκαμψη του ευρύτερου αγροτικού τομέα και, κατ’ επέκταση, της οικονομίας του τόπου μας. Ως εκ τούτου, η περαιτέρω πρόοδος και ανάπτυξή του, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η επόμενη προγραμματική περίοδος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2023-2027 είναι πολύ σημαντική. Η Πράσινη Συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, είναι οι πολιτικές που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στα όργανα λήψης αποφάσεων και καθορισμού πολιτικής στην Ένωση, έχουμε καταφέρει να «κλειδώσουμε» για την Κύπρο, για την επόμενη πενταετία, ένα ποσό ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, με σκοπό τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, των αμπελουργών και των οινοποιών μας.

Το Υπουργείο μας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της αμπελοοινικής αγοράς και παρεμβαίνει στοχευμένα, στο πλαίσιο των κοινοτικών διατάξεων, για να ανακουφίσει άμεσα αμπελουργούς και οινοποιητικές επιχειρήσεις. Ήδη, από τον Μάρτιο του 2020, στις αρχές δηλαδή της πανδημίας, αξιοποιήσαμε το Μέτρο Πράσινος Τρύγος σε Αμπελώνες Οινοπαραγωγής, από τη δέσμη Μέτρων του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, για να μετριάσουμε την απώλεια εισοδήματος από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και να μειώσουμε την περίσσεια σταφυλιού, παρέχοντας στους αμπελουργούς μας οικονομική στήριξη ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο Μέτρο εφαρμόσαμε και κατά τον Απρίλιο του 2021, με πρόσθετο ποσό στήριξης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, εφαρμόσαμε και άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης των αμπελουργών και των οινοποιητικών επιχειρήσεων, που πλήγηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία, με προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχοντας επίγνωση της σημασίας και της αξίας της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από την οποία πηγάζει η πολιτισμική πολυμορφία και η οποία εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη, το Υπουργείο μας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου, την Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας, τις Αγροτικές Οργανώσεις και με άλλους τοπικούς φορείς του αμπελοοινικού τομέα, έχει εργαστεί για την εγγραφή της Κουμανδαρίας στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα ακολουθήσει η υποβολή, στην UNESCO, αιτήματος για εγγραφή στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το εγχείρημα θα δώσει τη δυνατότητα σε ντόπιους και ξένους περιηγητές να ανακαλύψουν τον πλούτο της παράδοσης της Κουμανδαρίας, που διατηρείται ζωντανός στις δεκατέσσερις κοινότητες της οριοθετημένης ζώνης παραγωγής του οίνου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Κουμανδαρία», αναδεικνύοντας περαιτέρω τη μοναδικότητα του προϊόντος και την αυθεντικότητα της γνώσης και των πρακτικών των ανθρώπων των κουμανδαροχωριών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω την κοινότητα Δωρού, τον Δήμο Λεμεσού, τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και χώρους παρασκευής και διάθεσης κουμανδαρίας και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων. Εύχομαι σε όλους ένα ευχάριστο απόγευμα.

Σημ.: Ο χαιρετισμός του Υπουργού αναγνώστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέα Γρηγορίου.