Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο «Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ» στη Μελίνη (15.9.2019)

Φίλες και Φίλοι, Αγαπητά παιδιά,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που παραβρίσκομαι σήμερα σε μία τόσο ξεχωριστή εκδήλωση για το μέλι, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην κοινότητα Μελίνης και απευθύνεται κυρίως στους μικρούς μας φίλους.  Θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους σας τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, ο οποίος λόγω έκτακτης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η προσφορά της μέλισσας έγκειται πρωτίστως στη συμβολή της στην επικονίαση των φυτών και δευτερευόντως στα παραγόμενα προϊόντα κυψέλης.  Δεν μπορούμε ωστόσο να παραγνωρίσουμε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων αυτών έχουν προσδώσει, τα τελευταία χρόνια, μια νέα δυναμική στη μελισσοκομία διεθνώς. Το μέλι, παραδοσιακό προϊόν, με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, αποδίδει στη μελισσοκομία ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική αξία. Ξεχωριστό ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης όπως είναι η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, ακόμη και το δηλητήριο από το κεντρί της μέλισσας, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεθόδους θεραπείας πολλών παθήσεων, αφού η σύγχρονη τάση στους τομείς διατροφής και υγείας έχει στραφεί στην αναζήτηση εναλλακτικών, φυσικών λύσεων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της μέλισσας, επικροτεί και στηρίζει δράσεις που αναδεικνύουν την προσφορά της, όπως η σημερινή, η οποία πρωτοπορεί, επιχειρώντας να μας υπενθυμίσει ότι καλύτερη επένδυση για το μέλλον αποτελούν τα παιδιά. Είναι σημαντικό να αναπτύξουν τα παιδιά μας καλές διατροφικές συνήθειες, αλλά και περιβαλλοντική συνείδηση, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο.

Αγαπητά παιδιά,

Όπως ίσως πολύ καλά γνωρίζετε, αλλά και θα δείτε μέσα από τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, η μέλισσα μάς προσφέρει το μέλι, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προσπαθήστε να υιοθετήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, εντάσσοντας και το μέλι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Να γνωρίζετε όμως ότι, όσα σημαντικά οφέλη αποκομίζουμε από τα προϊόντα της μέλισσας, πολλαπλάσια οφέλη προσφέρει το έντομο αυτό στο περιβάλλον.

Η μέλισσα, με τη μεταφορά της γύρης, συμβάλλει στη γονιμοποίηση των ανθέων, που στη συνέχεια γίνονται σπόροι και φρούτα. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τις μέλισσες, η διατροφή μας θα περιοριζόταν μόνο σε συγκεκριμένα είδη, αφού πολλά άνθη δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρπούς.  Φανταστείτε ότι χωρίς τις μέλισσες δεν θα είχαμε καρπούζι, πεπόνι, αγγουράκια και πολλά άλλα αγαπημένα φρούτα και λαχανικά. Επιπρόσθετα, με την επικονίαση χιλιάδων ειδών άγριων φυτών διασφαλίζεται η ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος. Η συνεχής μείωση του πληθυσμού των μελισσών έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, καθώς η εξαφάνισή τους θα συνιστούσε απειλή για μεγάλο μέρος της ζωής στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο γνωστός επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέφερε ότι «αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το ανθρώπινο είδος θα ακολουθήσει την τύχη τους».

Αγαπητοί φίλοι,

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές του τομέα μελισσοκομίας, έχει θέσει ως προτεραιότητά του την ενεργό στήριξή του, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, αξιοποιώντας πόρους εθνικούς και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Με τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενισχύουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και κατ’ επέκταση, το εισόδημα των μελισσοκόμων μας. Η ξεχωριστή ποικιλότητα της χλωρίδας του νησιού μας, παρά τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να αποδώσει προϊόντα κυψέλης υψηλής διατροφικής αξίας, ενδυναμώνοντας το οικογενειακό εισόδημα στις ορεινές περιοχές. Σας διαβεβαιώνω ότι τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου μας θα συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα για τη στήριξη της μελισσοκομίας στον τόπο μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα το κοινοτικό συμβούλιο Μελίνης και τις κοινότητες της ορεινής Λάρνακας, τα «Μελισσοχώρια», για τη μεταξύ τους συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται το σημερινό Φεστιβάλ. Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωσή του, και εύχομαι να καταστεί ένας καταξιωμένος θεσμός, ο οποίος κάθε χρόνο θα υπενθυμίζει σε όλους μας, και ιδιαίτερα στα παιδιά, ότι η μέλισσα θεωρείται, από όλα γενικά τα έντομα, το πιο σπουδαίο για τον άνθρωπο αλλά και για τη φύση.  Οφείλουμε όλοι να την προστατέψουμε και να την βοηθήσουμε να συνεχίσει την δεκαπέντε εκατομμυρίων χρόνων ευεργετική παρουσία της στη Γη.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

Σημείωση: Την ομιλία εκφώνησε εκ μέρους του κ. Κώστα Καδή, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Π. Λουκά.