Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την απονομή του σήματος περιβαλλοντικής ποιότητας Green Office και του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου [EMAS]

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητή Επίτροπε Περιβάλλοντος
Αγαπητοί Φίλοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, στην καρδιά της Κυπριακής Κυβερνήσεως για να τιμήσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της εγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS, το οποίο επιθεωρήθηκε από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης.

Απομένει μόνο η καταχώρηση στο μητρώο του EMAS, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος που είναι και ο Αρμόδιος Φορέας στην Κύπρο, για να δοθεί η άδεια χρήσης του λογότυπου τόσο στα επιστολόχαρτα του προεδρικού όσο και στην ιστοσελίδα.

Η καταχώρηση στο μητρώο του EMAS θα αποτελέσει σημαντικό βήμα τόσο για τον τρόπο διαχείρισης του ιδίου του Προεδρικού Μεγάρου, πιο σημαντική όμως είναι η στήριξη από σας εξοχότατε του Πρόεδρε, σε ένα θεσμό που επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο και εδραιώνεται βαθιά στους κόλπους της Κυπριακής κρατικής μηχανής.

Ξεκινήσαμε δειλά με την εφαρμογή του σε ένα στρατόπεδο μας, συνεχίσαμε πιο δυναμικά με την εγκατάσταση του στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο με την εγκατάσταση του στο ίδιο το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ παράλληλα έχει κατακυρωθεί προσφορά για εγκατάσταση του EMAS σε ακόμα πέντε στρατόπεδα.

Η επέκταση του θεσμού αυτού σε ολόκληρη την κρατική μηχανή, αποτελεί υπόσχεση προς το περιβάλλον μας αλλά και για τα παιδιά μας. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει σύντομα πολιτική απόφαση. Το EMAS είναι ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό εργαλείο μέσω του οποίου, βελτιώνονται οι επιδώσεις και μειώνονται οι επιπτώσεις από τις δραστηριότητες του κάθε οργανισμού προς το περιβάλλον.

Η εφαρμογή του στο Προεδρικό Μέγαρο αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο ηχηρό παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ήρθε η στιγμή να ακολουθήσει και ο υπόλοιπος δημόσιος φορέας, τα Υπουργεία μας, τα Τμήματα μας, οι Υπηρεσίες μας, τα Δημαρχεία μας, οι ημικρατικοί οργανισμοί μας.
Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι βάζοντας μπροστά το ανθρώπινο στοιχείο, την ευθύνη μας και το σεβασμό μας προς στο περιβάλλον, μπορούμε να πετύχουμε ολοένα και περισσότερα.

Προστατεύουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον πιο ποιοτικό και φιλικό για μας και τις οικογένειες μας.

Η προστασία και η διατήρηση του περιβάλλοντος, αποτελεί μέρος μιας κυκλικής οικονομίας που άρχισε να οδηγεί σε ένα έκδηλο περιβαλλοντικό προσανατολισμό των πολιτών, και να επιφέρει μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας της κυπριακής κοινωνίας.

Το EMAS προσφέρει μια συστηματική προσέγγιση στη διαχείριση των σύνθετων περιβαλλοντικών ζητημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά.
Εργαλεία, όπως το EMAS, το Ecolabel και οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, μπορούν να συμβάλουν σε όλη αυτή την προσπάθεια, αφού σχετίζονται με προϊόντα και υπηρεσίες, που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επίδοσης και περιβαλλοντικής ποιότητας, καθώς και την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης για ποιοτικότερες επιδώσεις και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος εφαρμόζει από το 2007, Σχέδιο Επιδότησης των επιχειρήσεων και οργανισμών οι οποίοι καταχωρούνται για πρώτη φορά στο μητρώο του EMAS, θέτοντας έτσι την εναρκτήριο ώθηση για την εφαρμογή του και δίνοντας την ευκαιρία σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμούς να απολαμβάνουν τα οφέλη που συνεπάγεται η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος αλλά και να συμβάλλουν ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος μας,
μαζί με την οικονομική ανάπτυξη τους.

Εξοχότατε Πρόεδρε,
Αυτά τα 5 χρόνια υπό τη δική σας καθοδήγηση έχουμε θέσει τη προστασία του περιβάλλοντος στις υψηλότερες των προτεραιοτήτων μας.
Μέσα από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων μέτρων και δράσεων έχουμε θέσει γερές βάσεις για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος των οποίων τα αποτελέσματα είναι εμφανή.

Για πρώτη φορά το κράτος εκτελεί έργα για την ανακύκλωση και χωριστή διαλογή
προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ και αυτό δείχνει έμπρακτα την έγνοια σας για το περιβάλλον
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχή εγκατάσταση του συστήματος στο Προεδρικό Μέγαρο ανανεώνοντας το ραντεβού μας με την καταχώρηση στο μητρώο του EMAS, ώστε να δοθεί η άδεια χρήσης του λογότυπου από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ και πάλι συγχαρητήρια.