Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση «Μέρες Κουμανδαρίας» (14.9.2019)

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου την κεντρική εκδήλωση «Μέρες Κουμανδαρίας», η οποία αποτελεί το επιστέγασμα ποικίλων δράσεων πολιτιστικού, αθλητικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, που προωθούν οι κοινότητες «Κουμανδαρίας» και η Συνεργατική Εταιρεία «Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ». Οι δράσεις αυτές προβάλλουν τον ιστορικό οίνο της Κύπρου, την Κουμανδαρία, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την αγάπη για την πατρίδα, τον πολιτισμό και τον ίδιο τον άνθρωπο. Εβρισκόμενος απόψε εδώ, στην κοινότητα Ζωοπηγής, επιθυμώ να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στον αμπελοοινικό τομέα και να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Προέδρους των κοινοτήτων, καθώς και σε όσους άλλους συνέβαλαν ώστε οι «Μέρες Κουμανδαρίας» να καταστούν θεσμός. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης της υπαίθρου και λειτουργούν ως θεματοφύλακες της εντοπιότητας των προϊόντων κάθε επώνυμης γεωγραφικής περιοχής.

Η χώρα μας, έχει καταφέρει να κατοχυρώσει νομοθετικά την «Κουμανδαρία» ως οίνο «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης». Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή που συγκροτούν οι 14 κοινότητες παραγωγής με το προσωνύμιο «Κουμανδαρία», έχει δώσει το όνομά της στον πιο ιστορικό οίνο της Κύπρου, κάτι που αναγνωρίζεται επισήμως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, μέσω διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Η κατοχύρωση της «Κουμανδαρίας» ενισχύει σημαντικά την αξία της, προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα και ανοίγει τον δρόμο για την κατοχύρωση και άλλων αγροτικών προϊόντων της Κύπρου.

Μόλις πρόσφατα, δέχθηκα στο γραφείο μου αντιπροσωπεία των κατοίκων των χωριών της περιοχής Κουμανδαρίας, καθώς και των οργανωμένων παραγωγών της περιοχής, όπου συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή και η εμπορία του εξαίρετου αυτού οίνου. Μετά την εποικοδομητική αυτή συνάντηση, έχουν δοθεί οδηγίες για οικονομική στήριξη της Συνεργατικής Εταιρείας «Ομάδα Παραγωγών Κουμανδαρίας Λτδ» και για εμπλουτισμό των εκδηλώσεων με την ονομασία «Μέρες Κουμανδαρίας». Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε όπως, κατά τη νέα προκήρυξη του επενδυτικού Μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προγραμματίζεται εντός του ερχόμενου Νοεμβρίου, ληφθεί πρόνοια για επιδότηση της αγοράς, από αμπελουργούς, κατάλληλων δικτύων για άπλωμα των σταφυλιών στον ήλιο. Η δε Συνεργατική Εταιρεία θα είναι δικαιούχος για παρόμοιες αγορές κατά την προκήρυξη του Μέτρου «Επενδύσεις στις Οινοποιητικές Επιχειρήσεις» του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, που αναμένεται εντός του Μαΐου του 2020.

Στο σημείο αυτό, θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2018 του πιο πάνω Προγράμματος Στήριξης, έχουν διοχετευθεί στον αμπελοοινικό τομέα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ από ενωσιακούς πόρους, ενώ η επέκτασή του για την πενταετία 2019-2023 θα διοχετεύσει ισόποσες περίπου ενισχύσεις. Με το Πρόγραμμα αυτό και άλλα στρατηγικά σχέδια που προωθούνται στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027, επιδιώκεται η ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων και η ενίσχυση της τοπικής τους ταυτότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η προστασία, η ανάδειξη και η προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων, αποτελούν προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να τοποθετήσουμε την Κουμανδαρία στις υψηλότερες θέσεις των προτιμήσεων των ντόπιων και ξένων καταναλωτών.

Εύχομαι σε όλους σας μια όμορφη βραδιά, γεμάτη διασκέδαση.