Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στον 38ο «Χορό του Πεπονιού», στο Σωματείο «Μορφωτικός» Αστρομερίτη

Αποδέχθηκα με χαρά και προθυμία το αίτημα του Σωματείου «Μορφωτικός» Αστρομερίτη να θέσω υπό την αιγίδα μου τον «Χορό του Πεπονιού» που διοργανώνεται για 38η φορά εδώ, στον ακριτικό Αστρομερίτη. Με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης αυτής, πέραν της προβολής ενός σημαντικού γεωργικού προϊόντος του τόπου μας όπως είναι το πεπόνι, ο Μορφωτικός επιδιώκει το συναπάντημα και τη σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων αλλά και των απόδημων του χωριού καθώς και την απόδοση τιμής σε ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει και έχουν προσφέρει στο σωματείο και στην κοινότητα.

Το Σωματείο Μορφωτικός Αστρομερίτη ιδρύθηκε το 1980, με τη συγχώνευση της Ένωσης Νέων και του ΘΟΙ Αστρομερίτη. Βασιζόμενος στην αγάπη των μελών του και στην ιδιοτελή προσφορά τους, ο Μορφωτικός απέκτησε αυτό το όμορφο ιδιόκτητο οίκημα και στη συνέχεια ενδυναμώθηκε και ενισχύθηκε σε όλους τους τομείς, διαδραματίζοντας σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα εθνικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου. Ενδεικτικά αναφέρω την ενεργό συμμετοχή του σωματείου σε εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ίδρυση της φιλαρμονικής ορχήστρας με τη συμμετοχή είκοσι παιδιών, την κατά καιρούς πρωταγωνιστική πορεία της αδρανούς, αυτή την περίοδο, ποδοσφαιρικής ομάδας και την κατασκευή της «Παπαφιλίππειου» Βιβλιοθήκης προς τιμήν του Μακαριστού Παπα-Φίλιππου Βασιλείου.

Ο αποψινός χορός διοργανώνεται για ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν του τόπου μας, το πεπόνι, που αποτελεί και έναν από τους αγαπημένους καρπούς του καλοκαιριού. Είναι μεγάλη η σημασία της καλλιέργειας του πεπονιού, τόσο στην κυπριακή γεωργική παραγωγή συνολικά όσο και ειδικά στην περιοχή του Αστρομερίτη, καθώς και η συμβολή της στην τοπική οικονομία. Στην Κύπρο καλλιεργούνται περίπου 1700 δεκάρια πεπονιών, με συνολική παραγωγή κοντά στους 12000 τόνους και αξία η οποία υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Τα πεπόνια της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε τώρα, έχουν καθιερωθεί στην αγορά ως ένα γεωργικό προϊόν με ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναδεικνύονται με τη συμβολή του μόχθου των παραγωγών καθώς και των ευνοϊκών εδαφολογικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια στήριξης της γεωργίας και άσκησης της αγροτικής πολιτικής είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό, με την έναρξη υλοποίησης έργων με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Βασικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας, ώστε να καταστήσουμε τα προϊόντα μας πιο ποιοτικά και με καλύτερες προοπτικές εμπορίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το εισόδημα του αγρότη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Σωματείο «Μορφωτικός» Αστρομερίτη τόσο για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης, όσο και για τη συνολική δράση του προς όφελος της κοινότητας και του τόπου. Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης τα τιμώμενα πρόσωπα για τη σημαντική προσφορά τους προς το σωματείο τους, καθώς και τους γεωργούς της περιοχής, οι οποίοι είναι από τους πιο γνωστούς παραγωγούς πεπονιού στον τόπο μας.