Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 1ο Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά Μενοίκου

Με ευχαρίστηση αποδέχθηκα το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Μενοίκου να θέσω υπό την αιγίδα μου το 1ο Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά. Η χαρά και η συγκίνηση είναι μεγάλη όταν κάποιος βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους της υπαίθρου, ανάμεσα σε ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται σκληρά, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες και σε περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού.

Είναι γνωστό ότι το χαλλούμι και ο τραχανάς δεν απουσιάζουν από κανένα κυπριακό σπίτι και αποτελούν μέρος της πολιτιστικής και γαστρονομικής μας παράδοσης. Αναμφίβολα, το χαλλούμι είναι γνωστό ανά το παγκόσμιο και αποτελεί διαχρονικά το αποκλειστικά παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομία του τόπου. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αξία των εξαγωγών του είδους ξεπέρασε τα 155 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2017 και παρουσιάζει αυξητική τάση.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς για καταχώρηση της ονομασίας χαλλουμιού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στο Ευρωπαϊκό Μητρώο, έχει ως στόχο την προστασία της ταυτότητας του κυπριακού αυτού προϊόντος. Η μέχρι σήμερα προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να θωρακίσει την ονομασία του χαλλουμιού μέσω των εμπορικών σημάτων που έχουν καταχωρηθεί σε διάφορες χώρες, αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για κατοχύρωση του προτύπου παραγωγής του χαλλουμιού ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης, που αποτελεί την πλέον αποτελεσματική διαδικασία κατοχύρωσης.

Η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, μέσω των διαφόρων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να στηρίξει τον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα τους παραγωγούς γάλακτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, κατά την τελευταία προκήρυξη του επενδυτικού μέτρου, έχουν εγκριθεί 74 αιτήσεις για επενδύσεις στην αγελαδοτροφία, με ύψος επένδυσης 30 εκατομμυρίων ευρώ και ύψος επιδότησης 16 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 55 αιτήσεις για μονάδες αιγοπροβάτων, με ύψος επένδυσης 26 εκατομμυρίων ευρώ και ύψος επιδότησης που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους της κοινότητας Μενοίκου για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης. Εύχομαι το Φεστιβάλ Χαλλουμιού και Τραχανά να καταστεί ετήσιος θεσμός.

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!