Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο 8ο Φεστιβάλ Κουμανδαρίας Τελική Εκδήλωση «Μέρες Κουμανδαρίας 2018», στο Μονάγρι Λεμεσού

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα το αίτημα των Κουμανδαροχωρίων να θέσω υπό την αιγίδα μου το ετήσιο Φεστιβάλ Κουμανδαρίας και να παραβρίσκομαι απόψε στην εκδήλωση με τίτλο «Μέρες Κουμανδαρίας», στη γραφική κοινότητα Μοναγρίου. Η παρουσία μου εδώ, επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη του ιδιαίτερα ευαίσθητου αμπελοοινικού τομέα καθώς και στην ανάδειξη και προώθηση της Κουμανδαρίας ως εθνικού προϊόντος. Απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Προέδρους των κοινοτήτων των Κουμανδαροχωρίων και σε όσους συνέβαλαν ώστε η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός. Μάλιστα, φέτος, το Φεστιβάλ αποτελεί για πρώτη φορά προέκταση της Γιορτής του Κρασιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν στη δημιουργία μιας αισιόδοξης προοπτικής για τον αμπελοοινικό τομέα και λειτουργούν ως καταλύτης στην καλλιέργεια κουλτούρας προτίμησης και προώθησης των τοπικών μας προϊόντων.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές, τις οργανώσεις παραγωγών, τις αγροτικές οργανώσεις και άλλους φορείς που βρίσκονται κοντά στον αμπελουργό και αναπτύσσουμε δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για να ενισχύσουμε τον αμπελοοινικό τομέα με κάθε δυνατό τρόπο. Η στρατηγική μας υλοποιείται κατά κύριο λόγο από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα 2014-2018. Εκτιμάται ότι για το τρέχον οικονομικό έτος, η εκταμίευση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει στο 100%, δηλαδή στα €4.646.000, ενώ σε ολόκληρη την περίοδο 2014-2018 έχουν διατεθεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς, για σημαντικά μέτρα στήριξης του τομέα. Με την επέκταση του Προγράμματος για τη νέα περίοδο στήριξης 2019-23, στόχος είναι τα τοπικά αμπελοοινικά προϊόντα να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στη συνείδηση του κύπριου αλλά και του ξένου καταναλωτή.

Στο πλαίσιο του πιο πάνω στόχου, η χώρα μας κατάφερε να κατοχυρώσει την Κουμανδαρία διεθνώς ως οίνο «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης». Η κατοχύρωση αυτή της Κουμανδαρίας, του «κρασιού των βασιλιάδων και των αγίων», του «πρεσβευτή» και της «ναυαρχίδας» των κυπριακών οίνων, όπως αποκαλείται, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της αξίας της, δημιούργησε συνθήκες συγκριτικού πλεονεκτήματος στην εμπορική της κίνηση και άνοιξε τον δρόμο για να προχωρήσουμε στην κατοχύρωση και άλλων γεωργικών μας προϊόντων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η προστασία, ανάδειξη και προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων, αποτελούν προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να τοποθετήσουμε την Κουμανδαρία στις υψηλότερες θέσεις των προτιμήσεων των ντόπιων και ξένων καταναλωτών.