Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο Φεστιβάλ «Τ’ Αη Δημητριού», Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μία αξιέπαινη προσπάθεια για την ανάδειξη και προβολή των άυλων και υλικών πολιτισμικών αγαθών του τόπου μας αλλά και των φυσικών πόρων της υπαίθρου. Η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων και του πολιτισμού καθώς και η ανάδειξη του απαράμιλλου φυσικού κάλλους της κυπριακής υπαίθρου, συμβάλλουν αδιαμφισβήτητα στην οικονομική ανάπτυξη και στην πρόοδο των κοινοτήτων μας. Το Φεστιβάλ «Τ’ Άη Δημητριού», που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, έχει ως στόχο να αποτελέσει μέσο ανάδειξης και προβολής των παραδοσιακών προϊόντων και τεχνικών της νότιας Μαραθάσας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού, που αποτελεί ιδιαίτερη παράδοση του Αγίου Δημητρίου.

Βασική μέριμνα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είναι οι αγροτικές μας κοινότητες να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η ύπαιθρός μας είναι πλούσια σε στοιχεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εγκαταλειφθεί.

Μέσα από τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η προσοχή μας εστιάζεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη διατήρηση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, στη δημιουργία υποδομών με προστιθέμενη αξία αλλά και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη εγκριθεί μέσα από το Πρόγραμμα η χρηματοδότηση για την κατασκευή 32 Πυροσβεστικών Φωλιών, με συνολικό κόστος 48.000 ευρώ. Επίσης, το Τμήμα Δασών επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία όλων των κοινοτήτων από τις δασικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης και της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου.

Να είστε βέβαιοι πως η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών είναι προτεραιότητα για εμάς, γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την αστυφιλία και την εγκατάλειψη της γεωργικής γης. Είμαι πεπεισμένος ότι η στήριξη της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τις αστείρευτες δυνάμεις των κατοίκων της υπαίθρου, καθώς και την πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, θα συμβάλουν στην ανάδειξη των αγροτικών περιοχών ως πυρήνων οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα των νέων ανθρώπων που κατάγονται από τον Άγιο Δημήτριο για την πρόσφατη πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν τον Σύνδεσμο Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου, με πρώτιστο στόχο τους να εμφυσήσουν στη νέα γενιά το ενδιαφέρον και την αγάπη για το χωριό των προγόνων τους, και να επαναφέρουν τη ζωντάνια στον όμορφο αυτό τόπο. Συγχαίρω επίσης το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού που συνεργάστηκε με τον Σύνδεσμο για τη διοργάνωση της σημαντικής σημερινής εκδήλωσης. Εύχομαι το Φεστιβάλ «Τ’ Άη Δημητριού» να εξελιχθεί σε έναν πετυχημένο θεσμό, σε ένα χώρο πολιτιστικής δημιουργίας και σε ένα πόλο έλξης για όλους, ιδιαίτερα για τους νέους!