Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στην Τελετή Βράβευσης του 12ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι απόψε ανάμεσα σε οινοποιούς, οινόφιλους, ειδικούς και άλλους εμπλεκόμενους στον αμπελοοινικό τομέα, για να χαιρετίσω την Τελετή Βράβευσης του 12ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, ενός θεσμού που έχει καταξιωθεί και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα της Κύπρου. Μέσα από τις αποψινές βραβεύσεις, ανταμείβεται η συνεργασία των αμπελουργών, των οινοποιών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών, των πρωταγωνιστών δηλαδή της οινικής προόδου που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας.

Η συμμετοχή 36 οινοποιών και 194 οίνων στον φετινό διαγωνισμό, αποτελεί την καλύτερη μέχρι τώρα επίδοση και καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους στον θεσμό αυτό. Ο Διαγωνισμός, δικαιολογημένα αποτελεί ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αφού καλλιεργεί τον ευγενή συναγωνισμό για ποιοτική καταξίωση, προβάλλει τη μοναδικότητα των Οίνων της Κύπρου, αναδεικνύει την αξία παραγωγής οίνων ΠΟΠ, ΠΓΕ και Ποικιλιακών Οίνων, αυξάνει την αναγνωρισιμότητα των Οίνων και κατοχυρώνει την οινική ταυτότητα της Κύπρου.

Στα αξιοσημείωτα του φετινού Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου είναι η συνεχής στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του, δρος Regina Vanderlinde, η οποία πέραν της επίβλεψης των διαδικασιών, εκτέλεσε και καθήκοντα Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τη δρα Vanderlinde και τα άλλα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του Διαγωνισμού. As I have just mentioned, I would like to thank again the President of the OIV, Dr Vanderlinde, as well as the rest members of the Jury, for their valuable contribution to the successful completion of the competition.

Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να τονίσω τη σημασία της προσπάθειας που γίνεται για την ολική επαναφορά των «Οίνων της Κύπρου» και την αναγνώριση του ονόματος της χώρας διεθνώς. Στην προσπάθεια αυτή, καθοριστική είναι η αρωγή των 23 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας για την περίοδο 2019-2023 και η προστιθέμενη αξία που συνεχώς επιδιώκεται μέσω του Προγράμματος αυτού, ώστε η οινική Κύπρος να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Επισημαίνω, για άλλη μια φορά, ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ενδυνάμωση του αμπελοοινικού τομέα και ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα που έχουν αναπτύξει οι Οίνοι της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια, στη βάση του μοναδικού terroir της χώρας μας. Ενός terroir με ιστορικό και αυτόρριζο αμπελώνα, απαλλαγμένο από φυλλοξήρα, με μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, και με την «Κουμανδαρία» ως ναυαρχίδα της κυπριακής οινικής παραγωγής.

Κλείνοντας, συγχαίρω και ευχαριστώ όλους τους οινοποιούς που έλαβαν μέρος στο φετινό διαγωνισμό και τους εύχομαι κάθε μελλοντική επιτυχία. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά, όλους τους συνεργάτες, που πιστεύουν και υποστηρίζουν διαχρονικά τον θεσμό του Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.