Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών

Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, από το Τμήμα Δασών. Οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασών αλλά και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα δάση μας, τις πυρκαγιές. Η καλλιέργεια της δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες και κυρίως στους νέους μας, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Τα δάση έχουν τεράστια αξία για τον τόπο. Αποτελούν ανανεώσιμο φυσικό πόρο και τη σπονδυλική στήλη του φυσικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Το κράτος καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση και την προστασία τους από τις πυρκαγιές.

Παρά το γεγονός ότι τα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά και έχουν αναπτύξει μηχανισμούς μεταπυρικής αναγέννησης, η κλιματική αλλαγή, που είναι ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας, πέραν από το ότι αυξάνει τον κίνδυνο έκρηξης και επέκτασης των πυρκαγιών, καθιστά και δυσκολότερες τις συνθήκες φυσικής αποκατάστασης. Για τον λόγο αυτό, ο σχεδιασμός και η οργάνωση του «Συστήματος Διαχείρισης των Δασικών Πυρκαγιών» αναπροσαρμόζεται συνεχώς σε νέα δεδομένα. Η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, με αποφασιστικότητα και με κάθε δυνατό τρόπο.

Πέρσι είχαμε μια σχετικά καλή αντιπυρική περίοδο. Φέτος ευελπιστούμε σε μια ακόμη καλύτερη και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα γι αυτό. Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία, αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, απαιτείται από όλους ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επισκέψεις στα δάση, ώστε να αποφεύγονται πυρκαγιές από αλόγιστες ενέργειες. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες του τόπου μας, να βρίσκονται σε μια γενική εγρήγορση αυτό το καλοκαίρι. Η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος προμηνύεται δυσκολότερη, λόγω της αυξημένης βλάστησης, αποτέλεσμα των ευεργετικών βροχών που σημειώθηκαν τον χειμώνα. Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση και επέκταση των πυρκαγιών που έχουν δημιουργηθεί, προκαλούν εύλογη ανησυχία και ελλοχεύουν σημαντικούς κινδύνους. Πολύ πρόσφατα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε από τα αρμόδια Υπουργεία, τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές, να συντονιστούν και να συνεργαστούν, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί καθαριότητας, πρόληψης και αντιμετώπισης του κινδύνου και να υλοποιηθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη μεγάλη μου εκτίμηση για το σημαντικό έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών, και παράλληλα να συγχαρώ τη διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν με σκοπό να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα, όποτε παραστεί ανάγκη. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντοτε δίπλα τους και θα ενισχύουμε κάθε τους προσπάθεια για προστασία του δασικού μας πλούτου.

Θα ήθελα, επίσης, να χαιρετίσω την παρουσία εκπροσώπων και των άλλων υπηρεσιών και φορέων του τόπου που εμπλέκονται στην πυροπροστασία και να αναγνωρίσω την εξίσου μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές. Με την ευκαιρία, καλώ όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις εθελοντικές οργανώσεις και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της χώρας μας, μέσα από στενή και συνεχή συνεργασία, να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, που ταλανίζει κάθε καλοκαίρι τον τόπο μας.
Καταλήγοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας του Μαχαιρά, την Κοινότητα Παχυάμμου και τον Κυνηγετικό Σύλλογο «Λαγουδερή» Πραστειού Κελλακίου, που θα βραβευτούν σήμερα για την προσφορά τους στην πυροπροστασία των δασών. Εκφράζω, επίσης, τις πιο θερμές μου ευχαριστίες προς την Ελληνική Τράπεζα για την ευγενική χορηγία της για υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Με αυτά, κηρύσσω την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών και εύχομαι η συλλογική προσπάθεια που θα καταβληθεί να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

CategoriesUncategorized