Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στην παρουσίαση του «Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τη μείωση της πλαστικής σακούλας για παιδιά»

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή έναρξης του «Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας για παιδιά», που έχει σχεδιαστεί από τη μονάδα περιβαλλοντικών μελετών του Οργανισμού Reaction και τις Υπεραγορές Άλφα Μέγα. Προσπάθειες σαν και αυτή είναι αξιέπαινες, καθώς στοχεύουν στην εκπαίδευση της μελλοντικής γενιάς γύρω από τα οφέλη που επιφέρει η μείωση της παραγωγής αποβλήτων πλαστικού στην προστασία του περιβάλλοντος και τον άνθρωπο. Μέσα από κλιμακωτές εκπαιδευτικές δραστηριότητες τα παιδιά θα γνωρίσουν τις αρνητικές συνέπειες της απόρριψης του πλαστικού στο περιβάλλον ενώ θα μάθουν και τρόπους ανακύκλωσής του.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε πολίτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες τον χρόνο. Στην Κύπρο, ο καθένας μας χρησιμοποιεί 140 περίπου σακούλες τον χρόνο. Αυτά τα δεδομένα μάς κατατάσσουν ως χώρα στην 15η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση πλαστικής σακούλας.

Από την 1η Ιουλίου 2018, εφαρμόστηκε στη χώρα μας το μέτρο απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της πλαστικής σακούλας στα σημεία πώλησης. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού εκτιμάται ότι το ποσοστό μείωσης της πλαστικής σακούλας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ξεπέρασε το 80% στα σημεία πώλησης. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οργανώνει σειρά επιθεωρήσεων για τον μήνα Δεκέμβριο στα διάφορα σημεία πώλησής τους, όπως υπεραγορές, βιβλιοπωλεία, περίπτερα, καταστήματα κ.λπ., σε όλες τις επαρχίες, με στόχο τη συλλογή επικαιροποιημένων στοιχείων και τη σφαιρική καταγραφή και εκτίμηση της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου.

Παράλληλα, θα ήθελα να τονίσω ότι συζητείται σε γενικότερο πλαίσιο η πιθανότητα για πλήρη απαγόρευση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνεχίζοντας τις στοχευμένες δράσεις του για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, διοργανώνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης και Μείωσης Αποβλήτων, από τις 17 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2018, την περιβαλλοντική δραστηριότητα «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ. Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες». Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Επικροτούμε κάθε εκδήλωση και πρόγραμμα, σαν αυτό που αρχίζει σήμερα, που στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, σχετικά με τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κηρύσσοντας την έναρξη του προγράμματος, εύχομαι κάθε επιτυχία!