Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στην κοινή εκδήλωση του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών με τίτλο «Ενισχύοντας τον θαλάσσιο πλούτο μας» , στο “Δασούδι” Λεμεσού

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στην πρωτότυπη σημερινή εκδήλωση, που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Λεμεσού και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, με τίτλο «Ενισχύοντας τον θαλάσσιο πλούτο μας» και στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν μπορώ, βέβαια, να κρύψω και τη μεγάλη μου ικανοποίηση, τόσο για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή την εκδήλωση αυτή, όσο και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ ξανά ανάμεσα στους αγαπημένους μου μαθητές.

Πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, με τη δυνατή παρουσία και το ενδιαφέρον παιδιών και εκπαιδευτικών, προκαλούν ενθουσιασμό και αναπτύσσουν δυναμικές και συνθήκες που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το θαλάσσιο περιβάλλον ζωντανό και υγιές για τις σημερινές καθώς και για τις επόμενες γενιές.

Τα παιδιά, καθοδηγούμενα από τους καθηγητές τους, έφτιαξαν την όμορφη κατασκευή που μόλις πριν λίγο ποντίσαμε σε βάθος δέκα μέτρων και σε απόσταση εξακόσιων μέτρων από την ακτή, αποτελούμενη από κεραμικά αγγεία, μικρά πιθάρια, ειδικά διαμορφωμένους σωλήνες και αμφορείς.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε μόλις λίγα μέτρα μακριά από τα όρια της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Τεχνητών Υφάλων στο «Δασούδι». Η περιοχή αυτή, καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου ενάμισι τετραγωνικού χιλιομέτρου και εκτείνεται από την ακτή προς την ανοικτή θάλασσα σε μια απόσταση μέχρι 1.3 χιλιόμετρα, ενώ το βάθος των υδάτων φτάνει μέχρι και τα 29 μέτρα.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό, προωθεί έργα τεχνητών υφάλων και άλλα παρόμοιου τύπου έργα, σε εφτά θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου (Αμαθούντα, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Δασούδι, Γεροσκήπου, Πόλη Χρυσοχούς και Λάρνακα), συνολικού κόστους 2.2 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θάλασσα», για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η προώθηση τέτοιων έργων και δράσεων στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές Τεχνητών Υφάλων θα συνεχιστεί, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και προστασία της θαλάσσιας ζωής αλλά και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Το Υπουργείο μας, υποστηρίζει θερμά και προωθεί τη δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών με τεχνητούς υφάλους. Εκτός από τα οφέλη που προκύπτουν από την ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων, άλλα πολλαπλά οφέλη συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την αναψυχή, τις καταδύσεις, την οικονομία και την περιβαλλοντική
εκπαίδευση. Στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή που βρισκόμαστε, έχουν ήδη τοποθετηθεί στη θάλασσα δύο σκάφη, αφού καθαρίστηκαν και προετοιμάστηκαν κατάλληλα, καθώς και έντεκα άλλες διαφορετικές κατασκευές. Μέχρι το τέλος του 2020, προγραμματίζεται στην περιοχή η δημιουργία σαράντα ακόμη τεχνητών υφάλων. Τα αποτελέσματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά, αφού πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, όπως χελώνες και φώκιες, βρίσκουν καταφύγιο ή επισκέπτονται περιστασιακά την περιοχή. Την περιοχή, επισκέπτονται
επίσης εκατοντάδες κύπριοι δύτες ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης και χιλιάδες άλλοι κολυμβητές, που απολαμβάνουν τη θαλάσσια ζωή που αναπτύσσεται.

Επιτρέψτε μου, καταλήγοντας, να υπενθυμίσω ότι πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία φέτος είχε ως θέμα τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών. Τα πλαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσότητα θαλάσσιων απορριμμάτων και χρειάζονται από μερικές δεκαετίες μέχρι μερικές εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν. Ιδιαίτερα για την Κύπρο που είναι νησί, οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι πολύ σοβαρές.

Κλείνοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, η οποία προωθεί την αγάπη για τη θάλασσα μας και κυρίως την ανάγκη για την προστασία της.

Θα ήθελα να απευθύνω τα ιδιαίτερα συγχαρητήριά μου στους μαθητές μας, για την καθοριστική συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση και την περιβαλλοντική τους ευαισθησία. Εύχομαι οι στόχοι που έχουν τεθεί, να επιτευχθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.