Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών στον Γεωργικό Σύλλογο ΡΕΑ, Αθηένου

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στην 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, εδώ στην ακριτική Αθηένου.
Οι παραγωγοί σιτηρών αποτελούν βασικούς συντελεστές της αγροτικής οικονομίας του τόπου και σημαντικούς εταίρους στην επίπονη προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της. Η ενδυνάμωση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Προς την κατεύθυνση αυτή, προωθείται η άμεση νομοθετική ρύθμιση της αντιμετώπισης των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η οποία πολύ σύντομα κατατίθεται στη Βουλή, καθώς και η παροχή κινήτρων για ίδρυση και λειτουργία ομάδων παραγωγών. Η δική σας Οργάνωση, αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιτυχούς λειτουργίας οργανωμένου συνόλου παραγωγών. Ευελπιστώ ότι και άλλοι κλάδοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σας και, μέσα και από τα κίνητρα που παρέχει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προχωρήσουν στη σύσταση και λειτουργία νέων ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

Οι συνεχιζόμενες ανομβρίες των τελευταίων ετών, απόρροια των κλιματικών αλλαγών, είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος σας, προκαλώντας σας πολλές δυσκολίες. Η Κυβέρνηση, στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης στις δυσκολίες αυτές. Ειδικά όσον αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που προέκυψαν από την περσινή ανομβρία, το Υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, ανταποκρίθηκε άμεσα και κατέβαλε, πριν καν αρχίσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών, το 50% του ύψους της αποζημίωσης, ενώ το υπόλοιπο ποσό, που θα συμπληρώσει την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων γεωργών, θα αρχίσει να καταβάλλεται από την ερχόμενη βδομάδα. Πέραν όμως των αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, οφείλουμε να σημειώσουμε και την ανελλιπή καταβολή των εκταρικών ενισχύσεων για τα σιτηρά, εντός του Δεκέμβρη κάθε έτους, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες των τελευταίων ετών.

Είμαι βέβαιος, ότι σας απασχολούν έντονα και οι εξελίξεις για την Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου. Όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί, ο οργανισμός αυτός βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ζημιογόνα καθοδική πορεία, η οποία τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άτακτο κλείσιμο, με άσχημες επιπτώσεις τόσο για το προσωπικό του όσο και για την αγορά των σιτηρών στην Κύπρο. Για να αποφύγουμε δυσμενείς εξελίξεις, έχουμε αναλάβει, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, το δύσκολο έργο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της Επιτροπής στο Υπουργείο Γεωργίας, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές, μέσω διαφανών διαδικασιών, να αναλάβουν τη διαχείριση του σιλό Λεμεσού. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε ότι κανένας εργαζόμενος στην Επιτροπή δεν θα απολέσει την εργασία του.

Όσον αφορά στο φαινόμενο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε αγροτική γη, σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προωθεί πολιτική που θα προορίζει τη γόνιμη γεωργική γη αποκλειστικά για την παραγωγή τροφίμων, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μπορεί να γίνεται σε εκτάσεις που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για γεωργική παραγωγή.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που διαχρονικά απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, είναι ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι μέσα από διευρυμένη διαβούλευση που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του θεσμού. Τα νομοσχέδια που καταθέσαμε στη Βουλή προνοούν τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, μαζί με το Κράτος, θα συνεισφέρουν υποχρεωτικά όλοι οι γεωργοί. Ευελπιστώ ότι σταδιακά το Ταμείο αυτό θα καταστεί αυτοδύναμο, διασφαλίζοντας την άμεση καταβολή αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους. Στην επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας, συνέβαλε και η πολύ εποικοδομητική στάση της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, την ηγεσία αλλά και τα απλά μέλη της οποίας οφείλω δημόσια να ευχαριστήσω.

Κλείνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης και είμαι βέβαιος για τη συνέχιση της αγαστής μας συνεργασίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του κύπριου αγρότη.