Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην επίσημη τελετή βράβευσης των επιχειρήσεων «ZERO WASTE CHAMPIONS 2018», στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη Λευκωσία

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην επίσημη τελετή βράβευσης των επιχειρήσεων «ZERO WASTE CHAMPIONS 2018» του προγράμματος «Zero Waste Beaches», που διοργανώνεται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «ΑΚΤΗ» με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola. Το πρωτοποριακό αυτό Πρόγραμμα, στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης και στη μείωση των σκουπιδιών, ιδιαίτερα των πλαστικών, στις θάλασσες της Κύπρου.

Το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς είναι πλαστικά, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και από εκεί εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου, μέσω της κατανάλωσης αλιευμάτων. Τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως ποτήρια, καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, αποτελούν τα αντικείμενα που εμφανίζονται συχνότερα στις παραλίες και αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων απορριμμάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, έχει προγραμματίσει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, με πρώτη τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Η συγκεκριμένη δράση είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό, αφού η χρήση πλαστικής σακούλας στα ταμεία υπεραγορών και άλλων εμπορικών καταστημάτων μειώθηκε σε ποσοστό πέραν του 80%. Παράλληλα, το Υπουργείο διεξάγει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μέσω του ερευνητικού προγράμματος MELTEMI, στο οποίο βασικός εταίρος είναι και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «ΑΚΤΗ».

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι επικεφαλής 13 χωρών-εταίρων στο Πρόγραμμα Interreg Med Blueislands, το οποίο καλείται να διαχειριστεί κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Μεσογείου, όπως η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων και ο βιώσιμος τουρισμός. Μετρήσεις και καταγραφές που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έδειξαν ότι το ποσοστό απόρριψης πλαστικών στις θάλασσες και στις παραλίες διπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο, ενώ όλες οι αναλύσεις δειγμάτων άμμου παραλίας που λήφθηκαν από τις περιοχές μελέτης, έδειξαν παρουσία μικροπλαστικών. Για την περίπτωση της Κύπρου οι αναλύσεις δειγμάτων άμμου έδειξαν παρουσία 17 περίπου αντικειμένων μικροπλαστικών ανά κιλό άμμου.

Φίλες και φίλοι,

Η ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για μια κυκλική οικονομία στην οποία θα εκμηδενίζονται ή θα περιορίζονται στο ελάχιστο τα απόβλητα, αντικατοπτρίζεται και μέσα από την άμεση προώθηση πολιτικών και μέτρων που σχεδιάζονται προς την κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη ομάδας ειδικών για το θέμα επιστημόνων. Ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα, όπως το «Zero Waste Beaches», συμβάλλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του στόχου μας.
Ως εκ τούτου, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντελεστές του Προγράμματος, δηλαδή στο Κέντρο Μελετών και Έρευνας «AKTH», έναν από τους πρώτους οργανισμούς στην Ευρώπη που ασχολήθηκαν με το μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, και στο διεθνές Ίδρυμα της Coca-Cola, το οποίο στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής του ευθύνης στηρίζει δράσεις σημαντικές για έναν πιο καθαρό πλανήτη.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια βέβαια, αξίζουν στους «ZERO WASTE CHAMPIONS 2018», τις επιχειρήσεις δηλαδή που, μέσω πρωτοποριακών δράσεων ανακύκλωσης και άλλων δραστηριοτήτων, πέτυχαν δραστική μείωση των πλαστικών τους αποβλήτων. Πρόκειται για πέντε παράκτιες επιχειρήσεις, τον Όμιλο Ξενοδοχείων ΚΑΝΙΚΑ, τα εστιατόρια OCEAN BASKET, το ATLANTICA SUN GARDEN HOTEL στην Αγία Νάπα, το AQUA MARE BEACH HOTEL στην Πάφο και το AMMOS BEACH BAR στη Λάρνακα, οι οποίες διακρίθηκαν στις κατηγορίες της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, της κοινωνικής ευθύνης και της βιωσιμότητας των πρακτικών που έχουν επιλέξει για την επίτευξη του στόχου τους.

Κλείνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω τις τοπικές αρχές και ιδιαίτερα τον Δήμο Γεροσκήπου και την Κοινότητα Κισσόνεργας, για τη στήριξή τους στις δράσεις των πιο πάνω εταιρειών.