Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στον ετήσιο χορό του Μανταρινιού στον Αρακαπά

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στον ετήσιο χορό του μανταρινιού, τον οποίο διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρακαπά.
Το μανταρίνι του Αρακαπά, αποτελεί μια ξεχωριστή ποικιλία για την κυπριακή εσπεριδοκαλλιέργεια και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους κύπριους καταναλωτές, λόγω της πολύ νόστιμης γεύσης του και του μοναδικού αρώματός του. Η ποικιλία «μανταρίνι Αρακαπά» έχει εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών Οπωροφόρων. Ένα από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αυτής είναι και η αντοχή της στο ψύχος, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείται με επιτυχία σε ημιορεινές περιοχές όπως τον Αρακαπά, προσδίδοντας στο τοπίο ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή ομορφιά και προσφέροντας μια καλή πηγή εισοδήματος στους κατοίκους, οι οποίοι αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της αγοράς με πλεονέκτημα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναγνωρίζει τη σημασία που έχει ο τομέας των εσπεριδοειδών στην κυπριακή γεωργία και γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Έτσι, δραστηριοποιείται πολύπλευρα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να στηρίξει αλλά και να ενδυναμώσει τον τομέα, μέσα από διάφορες δράσεις και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής εσπεριδοκαλλιέργειας. Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το βασικό εργαλείο επίτευξης των στόχων μας για την κυπριακή γεωργία με συνολικό προϋπολογισμό 243 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται αρκετά μέτρα και καθεστώτα μέσω των οποίων οι εσπεριδοκαλλιεργητές μπορούν να τύχουν σημαντικής στήριξης. Επιπρόσθετα, και με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω δυσμενών επιπτώσεων από εξωγενείς παράγοντες, εφαρμόστηκαν, κατά την τελευταία πενταετία, μέτρα από τα οποία οι συμμετέχοντες έτυχαν συνολικής στήριξης άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, 233 νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας, εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί και έχουν λάβει ενισχύσεις που πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα. Προς την κατεύθυνση αυτή, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους, που αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε οι κοινότητες αυτές να συγκροτηθούν ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.
Κλείνοντας συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρακαπά για τη διοργάνωση της όμορφης αποψινής εκδήλωσης, μέσω της οποίας δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να έρθει σε επαφή με ποιοτικά γεωργικά μας προϊόντα.