Τις δικές τους λύσεις στο θέμα της διαχείρισης του νερού παρουσίασαν μαθητές Δημοτικού στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Μαθητές της Α’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα και της Γ’
Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ζήνων, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, για να του παρουσιάσουν την έρευνα που πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού First Lego League Junior, που θα διεξαχθεί στις 16 Ιουνίου, στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Φρέντερικ. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Οι μαθητές, στο πλαίσιο της έρευνάς τους, αναζήτησαν την καταλληλότερη λύση στο θέμα της εξεύρεσης νερού, ώστε να καταστεί δυνατή η ανέγερση οικίας στην ύπαιθρο, που βρίσκεται εκτός του συστήματος υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Οι μικροί μαθητές σκέφτηκαν να κατασκευάσουν ένα αυτόνομο σπίτι το οποίο θα λειτουργεί χωρίς νερό από την υδατοπρομήθεια και χωρίς ρεύμα από την ΑΗΚ. Μέσα από τη μελέτη τεσσάρων εναλλακτικών λύσεων (υδατοπρομήθεια, γεωτρήσεις, βρόχινο νερό, γκρίζο νερό), οι μαθητές κατέληξαν ότι η βέλτιστη λύση είναι ο συνδυασμός της συλλογής βρόχινου νερού και της ανακύκλωσης γκρίζου νερού.
Με το βρόχινο νερό, το αυτόνομο σπίτι θα καλύπτει τις μισές του ανάγκες (πόση, κουζίνα, μπάνιο) και με την ανακύκλωση γκρίζου νερού τις άλλες μισές, δηλαδή καθαριότητα, αποχωρητήριο, άρδευση. Παράλληλα, με την τοποθέτηση φωτοβολταικών στη στέγη κατάφεραν να λύσουν και το ζήτημα της ηλεκτροδότησης.
Ο Υπουργός συνεχάρη τους μαθητές και τις δασκάλες τους για την οικολογική τους
συνείδηση και την πρωτότυπη εργασία τους. Οι μαθητές, με την απλή και αγνή ματιά τους αντιλήφθηκαν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν πάνω στο περιβάλλον απλές καθημερινές πράξεις, όπως είναι το πλύσιμο των πιάτων ή το άναμμα μιας λάμπας. Με αξιοθαύμαστη δημιουργικότητα, έχτισαν με τα τουβλάκια τους ένα σπίτι που ζει σε αρμονία με το περιβάλλον, προτρέποντας όλους μας να αλλάξουμε στάση και να υιοθετήσουμε λύσεις που σέβονται τον πολύτιμο φυσικό πόρο, που είναι το νερό, αλλά και εξοικονομούν ενέργεια, προς όφελος της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.