Σημαντικές επαφές του Κώστα Καδή στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον – Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου-Πολωνίας -Συμμετοχή στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας 

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου  συζητήθηκαν η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καθώς και γεωργικά θέματα που άπτονται του εμπορίου. Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε την σημασία να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, ώστε να είναι πιο προσιτές στους αγρότες. Παράλληλα ζήτησε να παρέχεται στα κράτη μέλη η απαραίτητη ευελιξία, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν μέτρα που να επιτυγχάνουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών αλλά και εκτάσεων σε παρεμβάσεις που να προάγουν τους στόχους της ΚΑΠ για το περιβάλλον και το κλίμα.

Κατά τη συζήτηση των γεωργικών εμπορικών θεμάτων, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, η οποία δεν επιτρέπει τη συμπερίληψη του προϊόντος στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με Τρίτες Χώρες. Εξέφρασε ταυτόχρονα την προσδοκία, η ώθηση που δίνει η Ε. Επιτροπή στο θέμα την τελευταία περίοδο, να οδηγήσει σε θετική κατάληξη στο θέμα το συντομότερο δυνατό.

Στο περιθώριο της συνάντησης του Συμβουλίου, ο κος Καδής είχε συνάντηση με το Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, κ. Virginijus Sinkevičius. Κατά τη συνάντησή τους, ο κος Υπουργός ήγειρε το ζήτημα της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία και υπογράμμισε την ανάγκη επιτήρησης ολόκληρης της περιοχής με την παρουσία του περιπολικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας της ΕΕ. Ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε επίσης τον κ. Sinkevičius για τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν επέλθει στον κυπριακό αλιευτικό στόλο από τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο κος Καδής είχε ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος για τη δυνατότητα στήριξης του τομέα της αλιείας ώστε να ανταπεξέλθει των δύσκολων συνθηκών που δημιουργούνται, ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ενόψει της κατάστασης που δημιουργείται από τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Συμφωνήθηκε όπως τεχνοκράτες της Ε. Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας μελετήσουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται στον αλιευτικό τομέα της Κύπρου και ανάλογα να επεξεργαστούν πιθανά μέτρα στήριξης του τομέα.

Στη συνάντηση ο Κ. Καδής παρουσίασε επίσης την πρόοδο που έχει επιτελεστεί σε σχέση με την εφαρμογή στην Κύπρο των Οδηγιών της ΕΕ για τη φύση. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη δέσμευσή του για συνεργασία με την Ε. Επιτροπή, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου για την προστασία της φύσης στην Κύπρο. Για το θέμα αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις τεχνοκρατών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τέλος, ο κος Καδής είχε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Jan Krzysztof Ardanowski, με τον οποίο συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας των δύο χωρών. Κατά την εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το Μνημόνιο μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα περαιτέρω ενδυνάμωσης των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Καδής παρέδωσε κατάλογο με εισηγήσεις για συγκεκριμένες συνεργασίες στον τομέα της Γεωργικής Έρευνας στον Πολωνό Υπουργό, ο οποίος με προθυμία ανέλαβε να διερευνήσει το ενδιαφέρον για συνεργασία από πλευράς πολωνικών ερευνητικών κέντρων και Πανεπιστημίων. (Πηγή: ΓΤΠ)

Ο κ. Καδής με τον Πολωνό ομόλογό του Jan Krzysztof Ardanowski
Ο κ. Καδής με το Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, κ. Virginijus Sinkevičius