Σε Παγκόσμια Διαδικτυακή Συνάντηση Υπ. Περιβάλλοντος ο Κώστας Καδής – Συζητήθηκε η βιώσιμη και ανθεκτική επαναφορά από τον COVID-19

Στην παγκόσμια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τη «Βιώσιμη και ανθεκτική επαναφορά από την πανδημία του κορωνοϊού», συμμετείχε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής. Η τηλεδιάσκεψη, την οποία χαιρέτισαν ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία της Σύμβασης για της Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 70 υπουργοί και υφυπουργοί Περιβάλλοντος από όλο τον κόσμο.  

Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος από όλα τα σημεία του πλανήτη αντάλλαξαν απόψεις για τον κορωνοϊό και την κλιματική αλλαγή, τις δύο δηλαδή παγκόσμιες κρίσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Συζήτησαν επίσης τους τρόπους αναχαίτισης της πανδημίας και επανασχεδιασμού της οικονομίας στη βάση ενός πιο αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης.

Στην παρέμβασή του, ο Κώστας Καδής συμφώνησε ότι αποτελεί μονόδρομο η διασύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία με την πράσινη ανάπτυξη. «Αν η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνει με βάση το μοντέλο ανάπτυξης όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, διακινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες κρίσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας αλλά και με πιθανές νέες κρίσεις υγείας», υπογράμμισε ο Υπουργός.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η ανάκαμψη μπορεί να είναι η αρχή για μια νέα εποχή πράσινης ανάπτυξης. Με τα κατάλληλα οικονομικά εργαλεία και την πολιτική βούληση μπορεί η κρίση αυτή να χρησιμοποιηθεί ως μια ευκαιρία πραγματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας ότι το 2020 ήταν πολύ δύσκολο για όλους του τομείς της κοινωνίας, για την υγεία των πολιτών αλλά και για την σταθερότητα των οικονομιών, ο Υπουργός σημείωσε ότι μέσα από την περίοδο της πανδημίας, η Κύπρος κατάφερε να δώσει έμφαση και να αναδείξει την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στηρίζοντας παράλληλα τον πρωτογενή τομέα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή την περίοδο η Κύπρος οργανώνει τους μηχανισμούς που θα αναπτύξει, ώστε  να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία που διαμορφώνονται σε επίπεδο ΕΕ για την ανάκαμψη των κρατών μελών στη βάση των αρχών της αειφορίας.