«Προετοιμαζόμαστε για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις μελλοντικές χρονιές ανομβρίας» Υπογράφηκε η Σύμβαση για κατασκευή της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου

«Προετοιμαζόμαστε για να μπορούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις ανομβρίας που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, κατά την υπογραφή της Σύμβασης για την ανέγερση και λειτουργία της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου. Η λειτουργία της νέας Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο, oνομαστικής δυναμικότητας 15.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή νερού ύδρευσης της περιοχής, ικανοποιώντας την κυβερνητική πολιτική για απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας από τις καιρικές συνθήκες. Η Σύμβαση υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του ΥΓΑΑΠ και της Εταιρείας Caramondani Desalination Plants Ltd, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξημένη ροή νερού στα φράγματα, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι τάσεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως οι βροχοπτώσεις συνεχώς μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και χρονιές πολυομβρίας, όπως είναι και η φετινή, θα εμφανίζονται όλο και πιο αραιά.

Αναφερόμενος στη Μονάδα Αφαλάτωσης που θα κατασκευαστεί στην Πάφο, υπογράμμισε ότι αυτή περιλαμβάνεται σε μια σειρά έργων υποδομής, τα οποία αναμένεται ότι θα βελτιώσουν το υδατικό ισοζύγιο στη χώρα μας. Ο Υπουργός ανέφερε στο πλαίσιο αυτό ότι σύντομα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μια ευρύτερη και πιο ολοκληρωμένη υδατική στρατηγική. «Στη Στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων και αντιμετώπιση της ανομβρίας, περιγράφονται όλα αυτά τα έργα, τα οποία αφενός θα αυξήσουν τις ποσότητες νερού που θα έχουμε στη διάθεσή μας και, αφετέρου, θα αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού», διευκρίνισε ο κ. Καδής. «Η υπογραφή της Σύμβασης πραγματοποιείται σε μία περίοδο πολυομβρίας, και έτσι είναι μια καλή ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν εφησυχάζουμε από τις βροχοπτώσεις και πραγματοποιούμε τις προγραμματισμένες πολιτικές διακηρύξεις. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης νερού, δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού», κατέληξε ο κ. Καδής.

Η Σύμβαση θα έχει διάρκεια λειτουργίας 25 χρόνια και πέραν της Μονάδας Αφαλάτωσης περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης νερού συνολικής χωρητικότητας 15.000 κυβικών μέτρων. Με την υλοποίηση του έργου αυτού, ο συνολικός αριθμός των Μονάδων Αφαλάτωσης θα ανέλθει στις πέντε, οι οποίες θα καλύπτουν μέχρι το 80% των αναγκών σε πόσιμο νερό στις μεγάλες αστικές και τουριστικές περιοχές της Κύπρου.