Περιοδεία Υπουργού Γεωργίας στην Επαρχία Λάρνακας

Περιοδεία στην Επαρχία Λάρνακας πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, όπου επισκέφτηκε ανοικτές καλλιέργειες στην περιοχή Κιτίου και συναντήθηκε με τους παραγωγούς της περιοχής.  Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Καδής πραγματοποίησε, επίσης, επίσκεψη σε ελαιόδεντρα στην περιοχή Αγγλισίδων και είχε συνάντηση με ελαιοπαραγωγούς. Το πρόγραμμα της περιοδείας του περιελάμβανε ακόμα επίσκεψη σε μονάδα αγελαδοτροφίας στη Δρομολαξιά καθώς και σε αγρόκτημα στη Βαβατσινιά.  Μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγούς στη ΣΕΔΙΓΕΠ Λύσης, στη Δρομολαξιά, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολουθεί σχετική δημοσίευση του ΚΥΠΕ:

Νέα επιπρόσθετα μέτρα για στήριξη του αγροτικού τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις μετά από επίσκεψη και συνάντηση με παραγωγούς στη ΣΕΔΙΓΕΠ Λύσης, στη Δρομολαξιά, ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι δίνεται ξανά η ευκαιρία να βρεθούμε στα αγροκτήματα, στις κτηνοτροφικές μονάδες και γενικά δίπλα στον αγροτικό κόσμο, διότι έτσι λαμβάνουμε άμεση ανατροφοδότηση, ακούμε προβληματισμούς, ακούμε εισηγήσεις και προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λύσουμε ως αρμόδιο Υπουργείο».

Πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως η πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερες προκλήσεις για τον αγροτικό τομέα, όμως η αντίδραση του Υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα ήταν άμεση. Εχουν ήδη ληφθεί δύο πακέτα μέτρων για στήριξη του αγροτικού τομέα και αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να συζητήσουμε και επιπρόσθετα μέτρα».

Σημείωσε ακόμα ότι «στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα της περίσσειας παραγωγής του καρπουζιού, που κανονικά θα διατίθετο στον τουριστικό τομέα, ωστόσο παρέμεινε στα χωράφια.  Το Υπουργείο θα στηρίξει τους παραγωγούς ώστε να διατηρήσουν τα προϊόντα τους, να διαχειριστούν την παραγωγή και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή συζητούμε το μέτρο και σύντομα θα οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου συγκεκριμένη πρόταση, για στήριξη των παραγωγών».

«Η εξαγωγή της περίσσειας παραγωγής καρπουζιού, θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών και θα εξισορροπήσει την αγορά, διότι εφ’ όσον δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, η πώληση των αγροτικών προϊόντων στην Κύπρο θα γίνεται στις σωστές τιμές. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα εφαρμόσουμε αμέσως και ευελπιστώ ότι με αυτή την διευθέτηση θα ικανοποιηθούν και οι αγρότες με τους οποίους έχουμε μιλήσει σήμερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «άρχισαν ήδη να πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις για εξαγωγές προϊόντων. Εχουμε βρει τους τρόπους και ήδη αυτό συμβαίνει και το έχουμε υιοθετήσει στην περίπτωση του Παραλιμνίου και θα το διευρύνουμε και στην περίπτωση των αγροτών της περιοχής, δηλαδή θα δίνεται ένα ποσό ανά τόνο καρπουζιού που θα φεύγει προς τα έξω. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μειώνονται ουσιαστικά τα έξοδα των αγροτών και επομένως θα διευκολύνεται η εξαγωγή».

Σημείωσε επίσης πως αυτό που πρέπει να επιλύσουν οι αγρότες «είναι να εντοπίσουν τους αγοραστές τους στο εξωτερικό, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι ήδη υπάρχουν διασυνδέσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φανίτσα Ζαννέττου ( 11/06/2020)