Περιοδεία Υπουργού Γεωργίας στην Πάφο

Αισιοδοξία για  έξοδο από την κρίση και ανάκαμψη της οικονομίας

Περιοδεία στην επαρχία Πάφο πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής. Πρώτος σταθμός του κ. Καδή ήταν η Mονάδα αφαλάτωσης Πάφου (Κούκλια), στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών αποπεράτωσης του έργου.  Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Καδής, η μονάδα αφαλάτωσης Πάφου αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για ενίσχυση της υδατοπρομήθειας από μη συμβατικές πηγές, σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Πρόκειται για ένα υδατικό έργο ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Επαρχία Πάφου, ενταγμένο στη μεγάλη στρατηγική αναβάθμισης των αναπτυξιακών υποδομών της Κύπρου μας. «Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μονάδες, θα καλύπτεται μέχρι το 80% των αναγκών σε πόσιμο νερό των μεγάλων αστικών και τουριστικών περιοχών της Κύπρου, ικανοποιώντας σε πολύ σημαντικό βαθμό και τις αυξημένες οικιακές, επιχειρηματικές, τουριστικές  και αγροτικές ανάγκες τους», σημείωσε και τόνισε πως η μονάδα αφαλάτωσης Πάφου θα ενισχύσει τις πηγές υδατοπρομήθειας του συστήματος ύδρευσης της πόλης, των περιχώρων και των κοινοτήτων της Πάφου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή νερού ύδρευσης. Η μονάδα εκτιμάται ότι, σε ετήσια βάση, θα συνεισφέρει στο υδατικό ισοζύγιο πέραν των 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων πόσιμου νερού. Η μέγιστη δυναμικότητα θα είναι 15.000 κ.μ./μέρα», δήλωσε ο κ. Καδής.

Η Κύπρος Αλλάζει, η Πάφος Αλλάζει γιατί το αξίζει!

Σε δηλώσεις του ο κ. Καδής αναφέρθηκε και σε μια σειρά έργων που είτε υλοποιήθηκαν είτε υλοποιούνται στη Πάφο. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια, στην Πάφο έχουν συνολικά ολοκληρωθεί 94 συνολικά έργα κόστους 123 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 27 έργα κόστους 62 εκ. ευρώ σε Δήμους, 57 έργα κόστους 33 εκ. ευρώ σε Κοινότητες και άλλα 10 έργα κόστους 28 εκ. ευρώ κοινής ωφελείας. Σήμερα, βρίσκονται υπό κατασκευή ή προγραμματίστηκε η υλοποίηση άλλων 46 συνολικά έργων, συνολικού κόστους 217 εκ. ευρώ, σε Δήμους και Κοινότητες της Πάφου», είπε ο Υπουργός Γεωργίας.  Αναφορά έκανε και στα μεγάλα οδικά έργα, η υλοποίηση των οποίων έχει δρομολογηθεί και στην υλοποίηση 24 έργων ανάμεσά τους και η Εφαρμογή του Σχεδίου για την Αειφορική Διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα ύψους 18 εκ. ευρώ. Δείτε εδώ ενημερωτικό φιλμ, στο οποίο παρουσιάζονται τα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στην Επαρχία Πάφου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε το κοινοτικό Συμβούλιο Αναρίτας, τη ΣΕΔΙΓΕΠ Αργάκας, το ΣΟΔΑΠ στο Στρουμπί και το κοινοτικό Συμβούλιο Δρούσιας όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών από τις γύρω κοινότητες.  Κατά τις συναντήσεις του, ο Υπουργός σημείωσε ότι αρκετά από τα νέα έργα που γίνονται στην Επαρχία Πάφου θα είναι επωφελή και τια τους αγρότες της περιοχής.  Παράλληλα, εξήγγειλε δύο νέα μέτρα, για περαιτέρω στήριξή τους. Πρόκειται για το Μέτρο του Πράσινου Τρυγητού, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 1,7 εκ. ευρώ, καθώς και το Μέτρο στήριξης των καλλιεργητών φυλλοβόλων δέντρων χαμηλού υψομέτρου, με προϋπολογισμό ύψους 400.000 ευρώ.