Ολοκληρώθηκε ο 12ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου Επιβεβαίωση της ψηλής ποιότητας και ανοδικής πορείας των οίνων της Κύπρου

Ολοκληρώθηκε, χθες, με επιτυχία ο 12ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν εντυπωσιακή, αφού σε αυτόν διαγωνίστηκαν 36 οινοποιεία με συνολικά 194 οίνους, αριθμός ο οποίος αποτελεί ρεκόρ για το θεσμό.

Η τελετή Βράβευσης έγινε στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, καθώς και της Προέδρου του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), δρος Regina Vanderlinde, η οποία με την παρουσία της προσέδωσε επιπρόσθετο κύρος στον Διαγωνισμό.
Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή υπό την εποπτεία της Προέδρου του OIV και σύμφωνά με τους Κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού.

Συγκεκριμένα έχουν απονεμηθεί 5 Μεγάλα Χρυσά και 60 Χρυσά, ενώ άλλες 5 Ειδικές Διακρίσεις έχουν παραχωρηθεί σε βραβευμένους οίνους προερχόμενοι από γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου.

Μέσα από τον 12ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου έχει αναδειχθεί η συνεχιζόμενη εξέλιξη και η ανοδική πορεία της ποιότητας του κυπριακού οίνου, η οποία πιστοποιείται με διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες. Σημειώνεται ότι, οι πλείστοι οίνοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έχουν λάβει υψηλή βαθμολογία και πολύ αξιόλογη κριτική από την έγκριτη Κριτική Επιτροπή, γεγονός που τους καθιστούσε επιλέξιμους για μετάλλιο, ακόμη και χρυσό. Ωστόσο, αρκετοί δεν βραβεύτηκαν λόγω του περιορισμού που τίθεται από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου για βράβευση όχι περισσοτέρου του 30% των συμμετεχόντων οίνων.

Ο Κυπριακός Οίνος αποδεικνύει ότι μπορεί να διεισδύσει στις αγορές μεγάλων χωρών και να ανταγωνιστεί επάξια οίνους με διεθνή αναγνωρισμένη αξία.

Αποτελέσματα 12 Κυπριακού Διαγωνισμού