Οι αυστηρότερες των ποινών σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον, διεμήνυσε ο Υπουργός Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Κλέλια Βασιλείου και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη, κατά την οποία συζήτησαν τη διοργάνωση της «Εκστρατείας για την καθαριότητα της Κύπρου», σε συνέχεια και της χθεσινής έγκρισής της από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Καδής διεμήνυσε ότι όποιος συλληφθεί να παρανομεί και να ρυπαίνει παράνομα και παράτυπα το περιβάλλον, θα δέχεται τις αυστηρότερες των ποινών που προβλέπονται, για να τονίσει ότι η κυβέρνηση σε τέτοια περίπτωση θα είναι «αμείλικτη και αυστηρή».

«H κατάσταση που επικρατεί στην ύπαιθρο και περιμετρικά των αστικών περιοχών, σε σχέση με την παράνομη απόρριψη σκουπιδιών, δεν τιμά κανέναν και δεν μας τιμά ως πολιτισμένη κοινωνία».  Όπως είπε, «το πρόβλημα δυσχεραίνεται συνεχώς, ενώ επιβαρύνεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία», για να σημειώσει ότι το κράτος δεν θα μπορούσε  να μείνει αμέτοχο σε αυτή την κατάσταση.

Απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες όπως συνδράμουν, ώστε να καθαριστεί ο τόπος και να εξυγιανθεί ο χώρος που ζουν. «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καθαρίσουμε την Κύπρο. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα διατεθεί ποσό πέραν του 1 εκ. ευρώ, για να εξυγιανθεί η ύπαιθρος, να καθαρίσουμε τα σημεία στα οποία υπάρχει συστηματική απόρριψη, να επιτηρήσουμε αυτή την νέα κατάσταση και να επιβεβαιώσουμε ότι δεν θα επανέλθει στην κατάσταση που γνωρίζουμε σήμερα», είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως αυτή η προσπάθεια θα αναπτυχθεί σε συνεργασία των Υπουργείων Γεωργίας και Εσωτερικών, αλλά και με τη συνδρομή των Επιτρόπων Εθελοντισμού και Περιβάλλοντος, του Υφυπουργείου Τουρισμού, αλλά και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια αυτή αναμένεται να εξελιχθεί τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι «θα έχει στόχο το καθάρισμα των περιοχών, που θα υποδειχθούν από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως περιοχές τις οποίες υπάρχει έντονο το πρόβλημα της ρύπανσης και τα σκουπίδια θα μεταφερθούν για διαχείριση σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων». Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα, είπε πως η εκστρατεία διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες, που αφορούν στο καθάρισμα, καθώς και στον έλεγχο και την αποτροπή της επανάληψης της ρύπανσης του τόπου.

Τόνισε εμφαντικά ότι «εκεί θα είμαστε αμείλικτοι και αυστηροί», για να στείλει το μήνυμα ότι «όποιος συλληφθεί να παρανομεί, να ρυπαίνει παράνομα και παράτυπα το περιβάλλον, θα δέχεται τις αυστηρότερες των ποινών που προβλέπονται». «Αν είναι επαγγελματίες», είπε, «θα φτάνουμε μέχρι και την κατάργηση της άδειας για τη μεταφορά αποβλήτων. Αν είναι πολίτης θα δέχεται τις αυστηρότερες ποινές, ενώ οι σοβαρότερες περιπτώσεις θα οδηγούνται ενώπιον του δικαστηρίου».

Για τον τρίτο πυλώνα ανέφερε ότι αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, προσθέτοντας ότι «ο κάθε πολίτης πρέπει να λειτουργεί σωστά, ενώ πρέπει να απομονώνει και στιγματίζει συμπολίτες του και συμπεριφορές, οι οποίες δεν συνάδουν με συμπεριφορές μιας πολιτισμένης κοινωνίας».  Κάλεσε τα ΜΜΕ να συνδράμουν στην προσπάθεια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «αν όλοι μαζί εργαστούμε συλλογικά, ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι, θα δούμε τον τόπο μας πιο καθαρό και θα μπορούμε όλοι μαζί να τον χαρούμε».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, είπε με τη σειρά της ότι η κατάσταση «όχι απλά δεν μας τιμά, αλλά και μας προσβάλλει». «Όλη αυτή η συζήτηση αφορά στο κοινό μας σπίτι και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό», είπε.

Ανέφερε ότι καθημερινά καταγράφονται πολλές περιπτώσεις, συμπληρώνοντας ότι η  κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τόνισε πως η κίνηση που γίνεται σήμερα επιβάλλεται, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της γίνονται προσπάθειες, ώστε να εξεταστούν κάποια ζητήματα που αφορούν στο κομμάτι της αποτροπής της επανάληψης τέτοιων περιπτώσεων.

«Όπως καλά είπε ο Υπουργός θα επιβάλλονται οι αυστηρότερες των ποινών σε όσους συλλαμβάνονται να ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν τεκμηριώνονται και όλες αυτές οι περιπτώσεις δημιουργούν κόστος για τη Δημοκρατία, για το περιβάλλον και από εκεί και πέρα όλο αυτό το κόστος πρέπει να περιοριστεί και πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη, τόνισε ότι για την επιτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος παίζει ρόλο η κοινωνία των πολιτών.

Σημείωσε ότι «ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει  να προσπαθήσει να συμβάλει στο να διατηρείται καθαρό το περιβάλλον της Κύπρου, αλλά και να είναι και ένα σημείο αποτροπής, καταγγέλλοντας εκείνους που ρυπαίνουν το περιβάλλον».

«Ας γίνουμε πράσινοι ενεργοί πολίτες, ας γίνουμε προστάτες του περιβάλλοντος», είπε. Συνέχισε λέγοντας ότι ο εθελοντισμός ακόμη μια φορά θα αναδείξει την αξία του, προσθέτοντας ότι σε σημεία που θα υποδείξει το αρμόδιο Υπουργείο -και είναι επιβαρυμένη η περιοχή με σκύβαλα- οι εθελοντές θα οργανωθούν σε ομάδες σε μια ανακοίνωση που θα εκδώσει το γραφείο του και θα συντονίσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να καθαρίσουν τις επιβαρυμένες περιοχές.

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - All rights reserved