Κοινή Ανακοίνωση των Αγροτικών Οργανώσεων και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την «Ημέρα των Αγροτών»

Τιμητική τελετή την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφαση του στις 27 Ιανουαρίου 2021, υιοθέτησε τη διαχρονική εισήγηση όλων των Αγροτικών Οργανώσεων για καθιέρωση της 12ης Μαΐου, κάθε έτους, ως «Ημέρας των Αγροτών». Με τον τρόπο αυτό, η συντεταγμένη Πολιτεία και σύσσωμο το αγροτικό κίνημα, διατρανώνουν την εκτίμηση, τον σεβασμό και τη στήριξη τους στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, καταφέρνει, όχι μόνο να στέκεται όρθιος αλλά να συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στην οικονομία του τόπου μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας από τις Αγροτικές Οργανώσεις, για καθιέρωση της ως «Ημέρας των Αγροτών», δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές στιγμές του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των αγροτών. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν το 1426 η καταπίεση και η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους ξεπέρασε κάθε όριο, οι κύπριοι αγρότες, κάτω από την αρχηγία του δουλοπάροικου «Ρε Αλέξη», επαναστάτησαν και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του νησιού. Λίγους μήνες μετά, οι Φράγκοι ανέκτησαν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, και ιδιαίτερα ο αρχηγός τους «Ρε Αλέξης», να θανατωθούν με φρικτό τρόπο, στις 12 Μαΐου του 1427. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κίνημα των ανθρώπων αυτών υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και θα μπορούσε να αποτελέσει διαχρονικό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και αναζήτηση δικαιοσύνης.

Κοινή επιδίωξη του αγροτικού κινήματος και της Πολιτείας είναι όπως η «Ημέρα των Αγροτών», η οποία τιμάται επίσημα για πρώτη φορά φέτος, και η «Επανάσταση του Ρε Αλέξη», αναλυθούν και αναδειχθούν τόσο στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης όσο και στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζονται συναντήσεις εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στο πλαίσιο εορτασμού της «Ημέρας των Αγροτών» και απόδοσης τιμής στους επαναστάτες αγρότες του 15ου αιώνα, οι Αγροτικές Οργανώσεις και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος,  διοργανώνουν σεμνή τελετή, αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 στις 9:30 πμ, έξω από τα Γραφεία της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), στην οδό Ανδροκλέους 4, στη Λευκωσία. Η τελετή θα έχει διάρκεια μισής ώρας και κατά τη διάρκεια της θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στον χώρο όπου θα γίνει η τελετή, έχει τοποθετηθεί ένας βράχος, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Περιστερώνα Λευκωσίας, ένα από τα αρχηγεία του κινήματος του «Ρε Αλέξη». Πρόκειται για ένα συμβολικό μνημείο, το οποίο στήθηκε στην περιοχή όπου οι φράγκοι κατακτητές έσυραν, βασάνισαν και απαγχόνισαν τον «Ρε Αλέξη». Στην τελετή θα παρευρεθεί ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.