Εβδομάδα Προστασίας Δασών 2019

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί το κοινό, ότι η περίοδος 17 μέχρι 23 Μαΐου 2019 έχει καθοριστεί ως η Εβδομάδα Προστασίας Δασών για το 2019.

Την έναρξη της Εβδομάδας θα κηρύξει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κακοπετριά, περιοχή «Παμπατζιά» (δρόμος Κακοπετριάς – Προδρόμου), την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, στις 10:30 το πρωί.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν και θα γίνει απονομή τιμητικής πλακέτας στην κοινότητα Παχύαμμου, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά και στον Κυνηγετικό Σύλλογο «Λαγουδερή» του Πραστειού Κελλακίου, για τη συμβολή τους στην πυροπροστασία των δασών της Κύπρου κατά το έτος 2018.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ευρείας κλίμακας άσκηση κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς με την επωνυμία «Ήφαιστος», όπου θα δοκιμαστούν τα Σχέδια «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που εφαρμόζεται στην περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που χαρακτηρίζεται ως κρίση, και το «ΙΚΑΡΟΣ» για συντονισμό των εναέριων μέσων. Θα εμπλακούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, καθώς και δυνάμεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άμυνας, Υγείας και τις Βρετανικές Βάσεις.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, με μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας μας για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές και να περάσουμε το μήνυμα πως «Η προστασία των δασών είναι ευθύνη όλων μας και πως όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Έχουν, επίσης, αναρτηθεί πανό σε Δήμους και δασικές περιοχές ενώ, σχετικό με τη σημασία της Εβδομάδας κείμενο στάλθηκε σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και σε όλα τα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες, στο προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι και χορηγός της εκδήλωσης, όπως επίσης σε όλες τις κοινότητες του νησιού, σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Επίσης, στο πλαίσιο της Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία δασικών υπαλλήλων και του προσωπικού του Τμήματος Δασών, στην Τράπεζα Αίματος του Κέντρου Υγείας Έγκωμης καθώς και στα νοσοκομεία των άλλων πόλεων, την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Όλες οι πιο πάνω εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των δασών, αλλά και για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τα δάση μας, τις πυρκαγιές.

Το μήνυμα της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, είναι ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο και κληρονομιά, και αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και του κοινού. Ιδιαίτερα φέτος, όπου παρατηρείται αυξημένη ποσότητα χόρτου ως αποτέλεσμα των ευεργετικών βροχών, απαιτείται από τον καθένα μας ξεχωριστά, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες στο ύπαιθρο, αλλά και στις επισκέψεις μας στις δασικές περιοχές ώστε να μη γίνουμε πρόξενοι πυρκαγι άς από αλόγιστες ενέργειες. Είναι πεποίθησή μας, πως όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.