Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας Στον ένα μήνα εφαρμογής του μέτρου καταγράφηκε μείωση της τάξης του 80%

Θετικές και ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις από τον ένα μήνα εφαρμογής της απαγόρευσης της δωρεάν διάθεσης της λεπτής πλαστικής σακούλας που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Η τάση δείχνει μείωση της τάξης του 80% παγκύπρια, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους σε υπεραγορά της Λευκωσίας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ως νησί μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να διατηρήσουμε καθαρές τις θάλασσες μας και με δεδομένο ότι τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν εκεί επιβαρύνουν τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα μας, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ιδιαίτερα επωφελές.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο Υπουργός, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και εάν χρειαστεί θα λάβουμε και επιπρόσθετα μέτρα για περεταίρω μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Ακόμα, επισήμανε ο κ Καδής, θα παρακολουθούμε τον τρόπο της διαχείρισης του ποσού που συγκεντρώνεται μέσα από την πώληση πλαστικών σακουλιών, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι αξιοποιείται σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και σε στοιχεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, που καταδεικνύουν ότι πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας οι πωλητές διέθεταν σε εβδομαδιαία βάση πέραν των 480,000 λεπτών σακουλιών και σήμερα διαθέτουν μόλις 83,400.

Ο κ Καδής απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται οδηγία για απαγόρευση της χρήσης και άλλων πλαστικών ειδών και μέχρι το 2020 θα έχουμε ανάλογα μέτρα και για μια σειρά από άλλα πλαστικά είδη.

Εκδήλωση για της πλαστικές σακούλες Αλφαμέγα