Ενημέρωση από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για τη νεκρή φώκια που βρέθηκε χθες στην Πάφο. Η νεκροψία δεν έδειξε τα ακριβή αίτια θανάτου

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), εκφράζει τη λύπη του για το θλιβερό γεγονός του χαμού της νεαρής φώκιας «Αφροδίτης», η οποία βρέθηκε χθες στην Πάφο και επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:
Προσωπικό του ΤΑΘΕ, μετά από πληροφορία για ανεύρεση νεκρής φώκιας στην Πάφο, μετέβη αμέσως στην περιοχή όπου και εξακρίβωσε την παρουσία νεκρής φώκιας.

Η νεκρή φώκια που αναγνωρίστηκε από την ομάδα του Προγράμματος Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο, ως η νεαρή” Αφροδίτη”, είχε γεννηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2018. Η φώκια μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανεύρεσή της στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) όπου και διενεργήθηκε σήμερα νεκροψία από το επιστημονικό προσωπικό των ΚΥ, στην παρουσία Λειτουργών των Τμημάτων Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Δασών.

Η νεκροψία δεν έδειξε τα ακριβή αίτια θανάτου και ,ως εκ τούτου, λήφθηκαν δείγματα για περαιτέρω εξετάσεις, τα οποία θα αποσταλούν και στην Ελλάδα για εξειδικευμένες αναλύσεις. Τα παθολογικά ευρήματα θα συνεκτιμηθούν με τα ευρήματα των εργαστηριακών αναλύσεων για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου της μικρής φώκιας. Συνεπώς, στο παρόν στάδιο, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια θανάτου της.

Οι δράσεις προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας αλλά και άλλων θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών ξεκίνησαν από το 1971, πολύ πριν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. Με την ένταξη της Κύπρου, εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση και προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής Φώκιας.

Η παρακολούθηση του είδους από το ΤΑΘΕ, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται διαχρονικά, είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά και επιβεβαίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο από το 2001. Μάλιστα, από το 2011 και έπειτα έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της αναπαραγωγικής δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τοι φώκιες που απαντούν στα ύδατα της Κύπρου. Η ανεύρεση νεκρής φώκιας δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όσο και για την Κύπρο, όπου το 2001 και το 2015 βρέθηκαν νεογνά τα οποία δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω κακοκαιρίας και θαλασσοταραχής, ενώ ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί πρόσφατα και στα κατεχόμενα.

Το ΤΑΘΕ διευκρινίζει, επίσης, προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι οι πληροφορίες περί καθυστέρησης ενός μηνός στον καθαρισμό θαλασσινής σπηλιάς από την παρουσία «μαζούτ», είναι ανυπόστατες. Το ΤΑΘΕ, διενήργησε τον ενδεδειγμένο καθαρισμό, με απόλυτα επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο, αμέσως μόλις δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας (ήρεμη θάλασσα). Στην επιχείρηση καθαρισμού έλαβαν μέρος 20 άτομα, τα οποία με συνεργασία και συντονισμό δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα περίπου 150 μέτρων και αφαίρεσαν το «μαζούτ» από τη σπηλιά. Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για τη Μεσογειακή Φώκια, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τον χώρο αυτό.

Το ΤΑΘΕ απευθύνει έκκληση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να μην προβαίνουν στην εξαγωγή βεβιασμένων συμπερασμάτων, ειδικά όταν δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν προηγείται οποιαδήποτε έστω και τυπικής φύσεως διερεύνηση του θέματος.

Διαβεβαιώνει τέλος το κοινό, ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΤΑΘΕ παραμένει πιστό στην αποστολή του, που είναι η διατήρηση, η ασφάλεια και η προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών που απαντούν στον τόπο μας. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα επανέλθει για περαιτέρω ενημέρωση μόλις ολοκληρωθούν τα ευρήματα των αναλύσεων.