Εγκατάσταση ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση των τρωκτικών

30 νέες τεχνητές φωλιές ανθρωποπουλιών (Tyto alba) τοποθετήθηκαν στις 16 Ιουλίου 2020 στην περιοχή της Χοιροκοιτίας (σχετική ανακοίνωση εδώ).  Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκύπριου προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών. Πιλοτικές προσπάθειες εγκατάστασης τεχνητών φωλιών έχουν ήδη γίνει σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι οποίες στέφθηκαν  με σημαντική επιτυχία. Πολλές περιοχές, οι οποίες στο παρελθόν ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά, σήμερα χρησιμοποιούν μόνο την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών, μια δράση φιλική προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 400 φωλιές και μέσα στην επόμενη περίοδο θα εγκατασταθούν άλλες 100.

Ο ρόλος των τεχνητών φωλιών

Οι τεχνητές φωλιές εξυπηρετούν δύο σκοπούς. Κατ’αρχήν για να βοηθήσουν τα πουλιά στην εξεύρεση ασφαλισμένων και ικανοποιητικών χώρων φωλιάσματος και κατ΄επέκταση να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους και στην επιστροφή τους σε χώρους όπου έπαψαν να συναντώνται. Επίσης, βοηθούν στην προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, μέθοδος που είναι πιο οικονομική και, το πιο σημαντικό, πιο ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου, αφού είναι απαλλαγμένη από  χημικά δηλητήρια και σκευάσματα που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

Η διατροφή των ανθρωποπουλιών περιλαμβάνει τρωκτικά, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές στην Κύπρο ή αλλού, έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 90% της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά. Ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα αν υπάρχουν νεαρά που θα πρέπει να τραφούν.

Το ανθρωποπούλι

Το ανθρωποπούλι είναι το πιο πλατιά διαδεδομένο είδος κουκουβάγιας στον πλανήτη και συναντάται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Υπάρχουν 35 διαφορετικά υποείδη του είδους σε ολόκληρο τον πλανήτη, που διαφέρουν μορφολογικά στις διαστάσεις σώματος αλλά και στο χρωματισμό. Συμπεριλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη πτηνών του Νόμου που προνοεί για την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2003.

Οι πιο πάνω φωτογραφίες είναι από την τοποθέτηση φωλιών στην περιοχή της Χοιροκοιτίας, στην οποία παρευρέθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής