Δωρεά πυροσβεστικών οχημάτων σε ορεινές κοινότητες

Εννέα πυροσβεστικά οχήματα που μέχρι πρόσφατα ανήκαν στον στόλο του Τμήματος Δασών, θα παραχωρηθούν σε ορεινές Κοινότητες και θα συνεχίσουν να είναι μάχιμα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα εννέα πυροσβεστικά οχήματα που θα αντικατασταθούν με νεότερου τύπου οχήματα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού στόλου του Τμήματος Δασών, δεν θα εκποιηθούν, όπως είναι η συνήθης πρακτική, αλλά θα παραχωρηθούν «κατά χάριν» σε κοινότητες που ζήτησαν να τα αξιοποιήσουν για την κατάσβεση πυρκαγιών. Την Απόφαση αυτή έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, μετά από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη των κοινοτήτων της υπαίθρου για πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή τους.

Η απόφαση προβλέπει την παραχώρηση οκτώ μικρών πυροσβεστικών οχημάτων, μαζί με τον πυροσβεστικό τους εξοπλισμό, στα Κοινοτικά Συμβούλια Κυπερούντας, Ανδρολύκου, Αγίου Μάμαντος, Διερώνας, Σίμου, Νέου Χωριού Πάφου, Σπηλιών και Ασκά, καθώς και την παραχώρηση ενός μεγάλου πυροσβεστικού οχήματος στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, για αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή των κοινοτήτων και της Μητρόπολης, αντίστοιχα. Τα οχήματα, τα οποία θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την προστασία των δασών και της υπαίθρου, θα στελεχώνονται από το προσωπικό των Κοινοτικών Συμβουλίων ή/και εθελοντές, μετά από εκπαίδευση που θα λάβουν ως προς τον χειρισμό τους από λειτουργούς του Τμήματος Δασών.

Η ενίσχυση των πιο πάνω κοινοτήτων με πυροσβεστικά οχήματα, θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τους, θα συμβάλει στην ετοιμότητά τους να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή τους. Επιπρόσθετα, η συνέχιση της δράσης των παλαιότερων οχημάτων του Τμήματος Δασών στις ορεινές κοινότητες, ενισχύει την ασφάλεια των δασικών περιοχών και αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση για προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές.

Το Τμήμα Δασών, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, ανανέωσε τον στόλο του, αντικαθιστώντας τα πιο πάνω οχήματα με  21 νέα, σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα, εκ των οποίων τα 8 είναι μεγάλα και τα 13 μεσαίου τύπου.  Με τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών, το Τμήμα Δασών δηλώνει έτοιμο και σε πλήρη εγρήγορση, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορέσουν να απολαύσουν τα δάση μας με ασφάλεια.