Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την εκστρατεία «Λέμε ΟΧΙ στο πλαστικό καλαμάκι» Η Κύπρος λέει ΟΧΙ στο πλαστικό καλαμάκι

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα της δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών κατά την οποία έγινε η επίσημη παρουσίαση της Πρωτοβουλίας του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας «ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ». Τη διάσκεψη χαιρέτισαν ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου και η κα Μαρία Ψιλόλυχνου εκ μέρους του Ειδικού Σχολείου ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκη και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου η ομάδα εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας θα αντικαταστήσει όλα τα συμβατικά πλαστικά καλαμάκια παραδίδοντας με βιοδιασπώμενα η από αλουμίνιο καλαμάκια σε μαθητές των σχολείων της Κύπρου. Η πρωτοβουλία με αφετηρία αρχικά τη πόλη της Λάρνακας επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης στη Κύπρο.

Χαιρετίζοντας τη πρωτοβουλία ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που «στοχεύουν στην εκπαίδευση της μελλοντικής γενιάς υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά «βρίσκονται δίπλα σε κάθε εκδήλωση και πρόγραμμα που στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, σχετικά με τη μείωση της χρήσης των πλαστικών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών αφού ευχαρίστησε την εθελοντική ομάδα του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού ζητήματος εξήρε το ρόλο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος που μέσα από πολύπλευρες δράσεις επιδιώκει να ανατρέψει λανθασμένες παγιωμένες νοοτροπίες. Η κα Μιχαηλίδου απεύθυνε κάλεσμα προς όλους να αγκαλιάσουν αυτή προσπάθεια που δείχνει στη πράξη ότι «αρκεί μια μικρή ομάδα ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και η συνεργία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός».

Από τη πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε πως η Κύπρος οφείλει να κάνει το «επόμενο βήμα, με σκοπό τη μείωση της χρήσης πλαστικού για την προστασία του περιβάλλοντος». Στόχος της εκστρατείας είπε είναι «όλες οι μαθήτριες και μαθητές, αρχίζοντας από τις Προδημοτικές να πάρουν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο stainless steel καλαμάκι στο σπίτι μαζί με το βουρτσάκι του και ένα όμορφο σελιδοδείκτη και αφού κατανοήσουν, μετά από μία παρουσίαση στο σχολείο τους, «γιατί λέμε όχι στο πλαστικό καλαμάκι» να μεταφέρουν το μήνυμα στις οικογένειες τους και όλοι μαζί να αλλάξουμε συνήθειες».

Εκ μέρους του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας η κα Μαρία Ψιλόλυχνου δήλωσε μέσω της πρωτοβουλίας επιδιώκουν όπως οι εθελοντές μαθητές του Ειδικού σχολείου μετατραπούν από δέκτες εθελοντισμού σε πομπούς εθελοντισμού ενώ παράλληλα υπάρξει αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη περιβαλλοντική ρύπανση, και ανάδειξη της Κύπρου ως πρώτη χώρα που υιοθετεί αυτή τη καλή πρακτική στην ΕΕ.

Η πρωτοβουλία ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, του Δήμαρχου Λάρνακας και Προέδρου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κ. Αντρέα Βύρα, της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στη Κύπρο και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.
Κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε η πρώτη προβολή του τηλεοπτικού σποτ που έχει ετοιμαστεί για σκοπούς της εκστρατείας με πρωταγωνιστή τη Σαλίνα το Φλαμίνγκο.

Το σποτ μπορείτε να το βρείτε στο κανάλι του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο YouTube στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=zBseiHIfmh4