Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας αναφορικά με την τελεσίδικη απόφαση για μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφάλτου

Στα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, για το θέμα της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου στα όρια των Δήμων Γερίου και Τσερίου, η οποία επηρεάζει τις γύρω κοινότητες και δήμους, περιλαμβανομένων του δήμου Ιδαλίου και της κοινότητας Πέρα Χωρίου Νήσου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Μετά τις εντατικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίος μήνες για μετακίνηση των οχληρών μονάδων παραγωγής ασφάλτου στην περιοχή Ιδαλίου, και με την καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σημερινή συνάντηση που έγινε με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων, αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας μετακίνησής τους, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η διαδικασία θα αρχίσει την αμέσως επόμενη περίοδο και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι με οχτώ μήνες. Έχουν υποδειχτεί εναλλακτικές περιοχές, με βάση τη Νομοθεσία, για μετακίνηση των συγκεκριμένων μονάδων. Το θέμα των αποζημιώσεων του κόστους μετακίνησης θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στα δύο πλευρές. Έτσι, θεωρούμε ότι τερματίζεται ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρούσε αρκετούς συμπολίτες μας και δημιουργούσε προβλήματα σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της περιοχής αρκετών κοινοτήτων, στο Δάλι και στη γύρω περιοχή.

Μέχρι να οριστικοποιηθεί η μετακίνηση θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για περιορισμό της οχληρίας. Είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι, και με οδηγίες του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, να συντονίσουμε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Επαναλαμβάνω, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να  τηρηθούν, περιλαμβανομένης και της εκπόνησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκατάσταση των μονάδων στις νέες περιοχές, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα λειτουργούν με πλήρη ασφάλεια».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να μην επηρεαστεί η ευρύτερη περιοχή κατά την περίοδο μετακίνησης των δύο μονάδων. «Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι λήφθηκε η απόφαση, τέθηκε χρονοδιάγραμμα και κινούμαστε προς οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος», τόνισε καταληκτικά ο κ. Καδής.