Δήλωση Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, για την καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ

«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία το Χαλλούμι (Halloumi)/Hellim καταχωρίζεται επίσημα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).  Με την εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού από την 1η Οκτωβρίου του 2021, την ονομασία «χαλλούμι» θα μπορούν να παίρνουν μόνο προϊόντα που θα παράγονται στην Κύπρο και θα τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Επιτυγχάνεται, έτσι, η προστασία του εθνικού αγροτικού μας προϊόντος από απομιμήσεις και από κατάχρηση της επωνυμίας του, σε ολόκληρη την ΕΕ και σε άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ διατηρεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο την παρούσα όσο και την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδιαίτερα τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων, που, με τη σημερινή τους απόφαση, δικαίωσαν τη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών, για καταχώριση του χαλλουμιού στον εκλεκτό κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της ΕΕ.

Η σημερινή απόφαση δεν λήφθηκε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συλλογικής και συντονισμένης προσπάθειας που κατέβαλε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι τα οφέλη από την καταχώριση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ θα είναι τεράστια για όλους τους κύπριους  παραγωγούς και για την οικονομία του τόπου μας γενικότερα.

Γι’ αυτό, πρωτίστως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καταλυτικές του παρεμβάσεις, την πολύτιμη καθοδήγησή του αλλά και την εμπιστοσύνη που μας περιέβαλε, κατά τους χειρισμούς του θέματος. Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω, για την καθοριστική τους συμβολή και την εποικοδομητική τους συνεργασία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Νομική Υπηρεσία, και, φυσικά, τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για όλους τους κύπριους παραγωγούς, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, αφού το χαλλούμι παύει να θεωρείται απλά ένα τυρί το οποίο παράγεται στην Κύπρο, αλλά ενσωματώνεται και επίσημα στην παράδοση του τόπου μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μια ιστορική, θετική εξέλιξη για την Κύπρο και μια εξαιρετική επένδυση τόσο για τη γενιά μας, όσο και για τις επόμενες γενιές».