Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κατά την επίσκεψή του σε υπεραγορά ενόψει της εορτής του Πάσχα

Στο πλαίσιο επιθεωρήσεων ενόψει της εορτής του Πάσχα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, πραγματοποίησε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, επίσκεψη σε υπεραγορά της Λευκωσίας, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την επάρκεια των αγροτικών προϊόντων καθώς και με την ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και θα προμηθεύσουν το πασχαλινό τραπέζι. Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Φέτος, για δεύτερη χρονιά, θα περάσουμε ένα Πάσχα με ιδιαιτερότητες. Διαπιστώνουμε όμως, ότι παρά την πανδημία, η αγροδιατροφική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά και τα προϊόντα από τις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες φτάνουν χωρίς πρόβλημα στον καταναλωτή. Διαπιστώνουμε επίσης, μέσα από τους εντατικοποιημένους ελέγχους που γίνονται αυτή την περίοδο, ότι τα προϊόντα που φτάνουν στον κύπριο καταναλωτή, μέσα από αδειοδοτημένους προμηθευτές, και θέλω να το τονίσω αυτό, είναι απόλυτα ελεγμένα.  Ο κύπριος καταναλωτής μπορεί να νιώθει ασφαλής για την ποιότητα και την υγιεινή των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι του. Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στο θέμα της ποιότητας του κρέατος. Οι έλεγχοι που έχουν γίνει, από τη φάρμα μέχρι και το σημείο πώλησης, έχουν καταδείξει ότι μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλής και ότι η ποιότητα των κρεάτων που θα καταναλώσουν οι κύπριοι πολίτες αυτή την περίοδο είναι σε υψηλό επίπεδο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι, λόγω των αυξημένων τιμών που παρατηρούνται σε χώρες από τις οποίες προμηθευόμασταν κρέας τις προηγούμενες χρονιές, η κατανάλωση του κυπριακού κρέατος είναι αυξημένη τη φετινή χρονιά, κατά πέραν του 30%.

Αυτό επίσης που χρειάζεται να τονίσουμε προς τους καταναλωτές, είναι ότι, σύμφωνα και με γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της κατανάλωσης των ζωοκομικών προϊόντων.

Προσοχή, στους χώρους από τους οποίους προμηθευόμαστε τα προϊόντα μας.  Να τα αγοράζουμε από αδειοδοτημένους χώρους, οι οποίοι ελέγχονται, για να νιώθουμε και πιο ασφαλείς. Τις ημέρες του Πάσχα να τηρούμε όλοι τα μέτρα που έχει υποδείξει το Υπουργείο Υγείας. Να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι και να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς, ούτως ώστε το φετινό να είναι το τελευταίο Πάσχα που το περνάμε κάτω από αυτές τις πολύ ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες. Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!»

Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κ. Χριστόδουλος Πίπης, ο οποίος συνόδευε τον Υπουργό κατά την επίσκεψή του, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν σφαγεί 27.000 αμνοερίφια, σε σύγκριση με 20.000 που είχαν σφαγεί την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς και 8.500 χοιροειδή, αριθμός που πέρυσι ανέρχονταν σε 7.000.

Σύμφωνα με τον κ. Πίπη, δεν έχουν παρουσιαστεί οποιαδήποτε προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων παραγωγής ζωοκομικών προϊόντων, όπως δεν υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα αναφορικά και με την ποιότητα ή την καταλληλότητα των προϊόντων που θα διατεθούν προς κατανάλωση, ανεξάρτητα από το είδος του υποστατικού που προέρχονται, δηλαδή υποστατικά διάθεσης κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, τυροκομικών ή πουλερικών και αυγών.  Αναφερόμενος στους ελέγχους που διενεργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, επισήμανε ότι αυτοί δεν σταματούν ποτέ και ότι διενεργούνται  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε επίπεδο ρουτίνας, διευκρινίζοντας όι τις περιόδους των εορτών ο ρυθμός διενέργειας των ελέγχων, από πλευράς συχνότητας και αριθμού, εντατικοποιείται.