Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας για οχληρία από βιομηχανίες ασφαλτικών, πρόγραμμα στείρωσης γάτων και μεταφορά πατατών από τα κατεχόμενα

Σε δηλώσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου του, προέβη σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, στο περιθώριο της συνάντησής που είχε με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, με θέμα την διοργάνωση από την Κύπρο της 9ης Υπουργικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Περιβάλλον.

Οχληρία από βιομηχανίες ασφαλτικών στην περιοχή Ιδαλίου

Ο κ. Καδής, αναφερόμενος στο θέμα της οχληρίας από τη λειτουργία ασφαλτικών εργοστασίων στην περιοχή του Δαλιού, σημείωσε:  «Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια πάρα πολύ έντονη και συστηματική προσπάθεια στην οποία εμπλέκονται τα μισά Υπουργεία και Υπηρεσίες του Κράτους.  Είναι ένα δύσκολο και πολυδιάστατο ζήτημα και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε βλέποντας το από όλες τις πλευρές.  Η ενασχόληση υπηρεσιακών αλλά και Υπουργών με αυτό το θέμα είναι καθημερινή.  Ευελπιστούμε ότι μέσα από τη δουλειά, η οποία γίνεται αθόρυβα, πολύ σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε και ανακοινώσεις.  Ήδη μέσα στις επόμενες μέρες υπάρχουν δύο υπουργικές συναντήσεις οι οποίες θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις ως προς τον οριστικό χειρισμό αυτής της υπόθεσης».  Κλείνοντας διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφερόταν σε προσπάθεια μετακίνησης των ασφαλτικών  σε άλλες ασφαλείς περιοχές.    

Προστασία και ευημερία των ζώων

Σε σχέση με ανακοίνωση του Κόμματος των Ζώων για τη στείρωση των γάτων και κατά πόσο θα συνεχιστεί φέτος το πρόγραμμα στείρωσης, ο κ. Καδής ανέφερε πως αυτό ανακοινώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου.  Σύμφωνα με τον Υπουργό, φέτος η ανακοίνωση του προγράμματος στείρωσης γάτων θα γίνει στις 24 του μήνα.  «Καλούνται οι φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης να επιδείξουν ενδιαφέρον, να πάρουν χρηματοδότηση και να προχωρήσουν σε προγράμματα στείρωσης γάτων, ούτως ώστε να μειωθεί το πρόβλημα που παρατηρείται με τις αδέσποτες γάτες σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.  Το Πρόγραμμα αυτό τρέχει ολόχρονα, και έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια με ικανοποιητικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Καδής.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στις 24 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα στήριξης των Φιλοζωικών Οργανώσεων με μια αναβαθμισμένη χορηγία.  Την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί επίσης ένα νέο, έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των φιλοζωικών οργανώσεων οι οποίες λειτουργούν καταφύγια ζώων.  Σύμφωνα με τον Υπουργό, η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις Οργανώσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που εισάγει η νομοθεσία για την ευημερία των ζώων που κρατούνται σε καταφύγια.  «Πρόκειται για μια σειρά από δράσεις και προγράμματα του ΥΓΑΑΠ που στηρίζουν τις Φιλοζωικές Οργανώσεις που διαχειρίζονται με σοβαρότητα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της προστασίας και της ευημερίας των ζώων» κατέληξε για το θέμα ο κ. Καδής.

Mεταφορά πατατών από τα κατεχόμενα

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εμπορεία πατατών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Καδής σημείωσε ότι μέσα από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής επιτρέπεται η διέλευση αγροτικών προϊόντων, εφόσον τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.  «Εφόσον έρθουν αγροτικά προϊόντα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν ως προς την παρουσία φυτοφαρμάκων ή την ασφάλεια των προϊόντων που περνούν την Πράσινη Γραμμή. Γίνεται έλεγχος στα οδοφράγματα και βάσει ενός θεσμοθετημένου πλαισίου είναι δυνατή η διάθεση των προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές», διευκρίνισε ο κ. Καδής.