Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, συμμετείχε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, με τον Σύμβουλό του για θέματα Κλιματικής Αλλαγής Δρα Κώστα Παπανικόλα, στην παρουσία και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Κλέλιας Βασιλείου.  Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις βασικές αρχές της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο, που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό για τα θέματα της διατήρησης της φύσης στον τόπο μας, αφού η Κύπρος αποκτά τη δική της Στρατηγική και μπαίνει στον χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν στρατηγικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μπαίνουν πλέον τα θεμέλια για μια σταθερή πορεία ορθολογικής, αειφόρου διαχείρισης της φύσης.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία στη συνάντηση να ακούσουμε από τον καθηγητή Παπανικόλα μια ανασκόπηση της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μέσα από τη συνεργασία των χωρών της περιοχής.

Τόσο η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα όσο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή, θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9 το πρωί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους.

Ο κ. Παπανικόλας, μας ενημέρωσε, επίσης, για την ίδρυση στην Κύπρο του Παραρτήματος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η ιδρυτική τελετή θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12 Ιουνίου 2020.  Την τελετή αυτή θα χαιρετήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν επίσης οι βασικές πρόνοιες της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προσαρμογές που πρέπει να κάνουμε στις πολιτικές μας για να υιοθετήσουμε τις βασικές αρχές αυτής της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ.  Στόχος είναι και να υιοθετήσουμε την Πράσινη Συμφωνία αλλά και να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες άντλησης πόρων, ώστε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που προβλέπονται. Προς αυτή την κατεύθυνση, ετοιμάζεται σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα από την οποία θα καθορίζεται ο ολοκληρωμένος μηχανισμός διαχείρισης των θεμάτων της Πράσινης Συμφωνίας.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από την Επίτροπο Περιβάλλοντος για τις δικές της δράσεις και ιδιαίτερα για αυτές που συνδέονται με την εμψύχωση των τοπικών κοινωνιών για περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου προστασίας της φύσης».