Δηλώσεις Υπ. Γεωργίας κατά την υπογραφή της Σύμβασης για κατασκευή του Αποχευτικού σε Τεμβριά και Κοράκου

Ολοκληρώνεται το «Αποχετευτικό Σύστημα Συμπλέγματος Σολέας» συνολικού κόστους 22 εκ. ευρώ

Υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) και της Κοινοπραξία LOIS BUILDERS LIMITED & PHOENIX CONSTRUCTIONS LIMITED, η Σύμβαση που αφορά στην «Κατασκευή του Αποχετευτικού Δικτύου στην Τεμβριά και Κοράκου», στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή. Τη Σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΑΥ κ. Παναγιώτα Χατζηγεωργίου και εκ μέρους του Αναδόχου, οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας κ. Νικόλας Λοής και κ. Κώστας  Δράκος. Μετά το πέρας της τελετής υπογραφής, ο Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Σήμερα υπογράφεται η Σύμβαση για την κατασκευή του Αποχετευτικού Δικτύου σε Τεμβριά και Κοράκου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Έργο «Αποχετευτικό Σύστημα Συμπλέγματος Σολέας». Για την ακρίβεια, είναι η τελευταία Σύμβαση που υπογράφεται στο πλαίσιο του Αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Σολέας. Το Αποχετευτικό Σύστημα Συμπλέγματος Σολέας καλύπτει τη συλλογή και διαχείριση λυμάτων σε εννιά συνολικά κοινότητες του Συμπλέγματος, και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Κακοπετριάς, Γαλάτας, Σινά Όρος, Καλλιάνα, Τεμβριά, Κοράκου, Ευρύχου, Φλάσου και Λινού. Προβλέπει επίσης ένα κοινό Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων στη Σκουριώτισσα.

Το συνολικό έργο του Αποχετευτικού Συστήματος Συμπλέγματος Σολέας αναμένεται να κοστίσει 22 εκ. ευρώ περίπου, από τα οποία τα 19 εκ. περίπου, αναμένεται να προέλθουν από συγχρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Ο προϋπολογισμός του έργου, για το οποίο υπογράφτηκε η σχετική Σύμβαση σήμερα, κυμαίνεται γύρω στα 2 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την τοποθέτηση αγωγών συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων, περίπου.  Η  διάρκεια της Σύμβασης είναι δεκαοκτώ μήνες.

Με τη Σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτινων πόρων, στην προστασία της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας περιοχής ιδιαίτερα σημαντικής για τον τόπο μας – μιας περιοχής με ξεχωριστό περιβαλλοντικό πλούτο και πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, την οποία το κράτος θέλει να στηρίξει, την περιοχή Σολέας.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην κάλυψη των συμβατικών υποχρεώσεών μας έναντι της ΕΕ στο θέμα της δημιουργίας αποχετευτικών συστημάτων στην Κύπρο».

Σε εξέλιξη 9 έργα με προϋπολογισμό 90 εκ. ευρώ

Με την ευκαιρία της υπογραφής της Σύμβασης για το συγκεκριμένο έργο, ο Υπουργό Γεωργίας τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει, παρά την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, στην υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η σημερινή υπογραφή καταδεικνύει ακριβώς αυτή την αποφασιστικότητα.

«Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω ότι μόνο κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου μας ξεκινούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη 9 μεγάλα αναπτυξιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού 90 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για άλλα 4 μεγάλα έργα με συνολικό προϋπολογισμό 26 εκατομμυρίων αναμένονται σύντομα οι προκηρύξεις σχετικών διαγωνισμών.  Σημειώνω ότι όλα αυτά τα έργα αφορούν την εξασφάλιση νερού ύδρευσης και άρδευσης, την κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων, την αποκατάσταση χωματερών και γενικότερα έργα που βελτιώνουν το περιβάλλον και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», ανέφερε ο κ. Κώστας Καδής.