Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή για το θέμα της ανομβρίας και την υδατική πολιτική της Κυβέρνησης

Εντός του τριμήνου το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το πλαίσιο στρατηγικής για την υδατική πολιτική, είπε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο «αφού έχει επεξεργαστεί όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που έχουν δοθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε σχέση με τα αποθέματα νερού στους υδατοφράκτες μας και αφού έλαβε υπόψη του το σενάριο συνέχισης της ανομβρίας και την επόμενη χρονιά και έχει διαβουλευτεί με τις αγροτικές οργανώσεις, κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρότασή του για την κατανομή των διαθέσιμων ποσοστών νερού στις διάφορες επαρχίες. Συνολικά, θα γίνει μια μείωση της τάξης του 30% τους καλοκαιρινούς μήνες παγκύπρια.

Οι περικοπές στην άρδευση θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου και όχι από την 1η Ιουνίου όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Λάβαμε υπόψη ότι είχαμε κάποιες βροχές και υπάρχει ικανοποίηση την τελευταία περίοδο στις ανάγκες για πότισμα.
Από ‘κει και πέρα, θα τερματιστεί η παραχώρηση νερού για εποχιακές καλλιέργειες και καλλιέργειες σε θερμοκήπια, ενώ η παραχώρηση νερού για μόνιμες καλλιέργειες θα γίνεται κατά 25% για σκοπούς συντήρησης.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα σε σχέση με την υδατική πολιτική και τη διασφάλιση επάρκειας σε νερό, ένα πλαίσιο στρατηγικής που θα κατατεθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουνίου, μετά από αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει εγγραφεί για συζήτηση ως μέρος της ημερήσιας διάταξης το θέμα της συνεχιζόμενης ανομβρίας στην Κύπρο και της δυνατότητας στήριξης των Κυπρίων αγροτών από την ΕΕ. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την κατανόηση και τη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν περικοπές σε νοικοκυριά για σκοπούς ύδρευσης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Τα σενάρια που λάβαμε υπόψη αφορούν απρόσκοπτη παροχή ύδρευσης και φέτος και του χρόνου.

Επίσης, στα πλάνα μας είναι η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης. Ήδη, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει συγκατάθεση για να ξεκινήσει το Υπουργείο διαπραγματεύσεις με μονάδες αφαλάτωσης.

Για τη δημιουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, για σκοπούς επιτάχυνσής της, έχουμε αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία για να δούμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε νόμιμες αλλά πιο ευέλικτες πρακτικές, ώστε να μας δώσουν τη δυνατότητα να κινηθούμε πιο γρήγορα, ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη έργα επεξεργασίας λυμάτων από τα οποία θα προκύπτει νερό για σκοπούς
άρδευσης τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λάρνακα.

Αυτά είναι έργα που θα αυξήσουν τη δυναμικότητά μας, θα αυξήσουν την επάρκεια σε νερό, καθώς και άλλα μέτρα στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα καταθέσουμε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θέλω να καλέσω τους πολίτες και ειδικότερα τους αγρότες να αξιοποιούν τις διαθέσιμες ποσότητες νερού με φειδώ και με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για να υπάρξει επάρκεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας».