Απομακρύνοντας σκουπίδια από ακτές και βυθό και μετατρέποντας τα σε έργα τέχνης, γιόρτασε η Κύπρος τη Μεσογειακή Ημέρα Ακτής

Στο πλαίσιο εορτασμού της «Μεσογειακής Ημέρας Ακτής», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε βίντεο με θέμα την «Έκθεση έργων τέχνης κατασκευασμένων από θαλάσσια απορρίμματα».

Στο βίντεο παρουσιάζονται αξιοθαύμαστα έργα καλλιτεχνών και μαθητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, τα οποία κατασκευάστηκαν από θαλάσσια απορρίμματα που συλλέχθηκαν από παραλίες και τον βυθό της Κύπρου. Τα έργα αυτά εκτίθενται στο Κάστρο της Πάφου, στοχεύοντας έτσι στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στέλλοντας το δικό του μήνυμα μέσα από το βίντεο, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, αναφέρει πως: «Ο καθένας μας και όλοι μαζί, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.  Η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων απορριμμάτων, καθώς και η πολύ προσεκτική και ορθολογική διαχείρισή τους, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η προστασία και η διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ευθύνη και δικαίωμα όλων μας, αλλά και υποχρέωση μας έναντι των μελλοντικών γενιών».

Η συγκεκριμένη δράση συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού έργου MELTEMI, που συγχρηματοδοτείται από το Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020.

Καθαρισμός σε βάθος!

 Στο πλαίσιο εορτασμού της Μεσογειακής Ημέρας Ακτής, το ΤΑΘΕ, σε συνεργασία με την «GPM – HENKEL Ltd» και τη βοήθεια ομάδων πιστοποιημένων δυτών, προχώρησαν την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020 σε καθαρισμό παραλίας και βυθού στην παραλιακή περιοχή Μονής της Επαρχίας Λεμεσού. Τενεκεδάκια, πλαστικά μπουκάλια, σακούλια, αλιευτικά εργαλεία, πλαστικοί σωλήνες και λάστιχο αυτοκινήτου συγκαταλέγονται ανάμεσα στα απορρίμματα που συλλέχθηκαν από τον βυθό. Πλαστικά κομμάτια, μπουκάλια, σακούλια ακόμη και ξεχασμένα παπούτσια συλλέχθηκαν από την παραλία.

Παράλληλα, το ΤΑΘΕ, σε συνεργασία με εθελοντές από το «Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών», στα πλαίσια του προγράμματος EUROPEAN SOLIDARITY CORPS, προχώρησαν την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020 σε καθαρισμό παραλίας στην προστατευόμενη περιοχή Πόλις-Γιαλιά, εφαρμόζοντας το επιστημονικό πρωτόκολλο καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5,5 τόνοι σκουπίδια ο απολογισμός του #Potavristou

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «AKTΗ», γιόρτασαν μαζί τη Μεσογειακή Ημέρα Ακτής στις 25 Σεπτεμβρίου, προωθώντας τη δράση #potavristou. Η δράση αυτή στηρίχτηκε από την Πρέσβειρα Ακτής 2019 κ. Ξένια Λοϊζίδου.  Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, με την κ. Λοϊζίδου, ενημερώθηκε για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της δράσης, η οποία υλοποιήθηκε με τη συμβολή 546 εθελοντών σε όλη την Κύπρο.  Ο Υπουργός ενημέρωσε την κ. Λοϊζίδου ότι το Υπουργείο του βρίσκεται στην διάθεση της ΑΚΤΗΣ καθώς και όλων των περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, για ανάπτυξη από κοινού πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο Γεωργίας, εκφράζει τις ευχαριστίες του και συγχαίρει όλους όσους συμμετείχαν σε δράσεις καθαρισμού των ακτών της χώρας μας από θαλάσσια απορρίμματα, τα οποία αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και οι παράκτιες περιοχές.  Το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι πλαστικά μιας χρήσης, όπως ποτήρια, καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καθώς και αποτσίγαρα, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και από εκεί εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου μέσω της κατανάλωσης αλιευμάτων, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την υγεία του.

Μεσογειακή Ημέρα Ακτής

Η Μεσογειακή Ημέρα Ακτής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου από τις χώρες τις Μεσογείου. Αποτελεί μια ενημερωτική εκστρατεία που στοχεύει να αναδείξει την αξία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα επηρεασμού της ακτής, την αλληλεπίδρασή της με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και να προβάλει το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών της Σύμβασης της Βαρκελώνης, ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους φορείς, από κέντρα καθορισμού πολιτικής, ακαδημαϊκά ιδρύματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και το κοινό.

Η εκστρατεία άρχισε το 2007 από το Κέντρο Περιφερειακής Δραστηριότητας και Πρόγραμμα Δράσεων Προτεραιότητας (Priority Actions Programme Regional Activity Centre – PAP/RAC) του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης (Mediterranean Action Plan – MAP), του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Καθαρισμός παραλίας από το ΤΑΘΕ σε συνεργασία με εθελοντές από το «Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών»
Συνάντηση Υπουργού Γεωργίας με την Πρέσβειρα Ακτής 2019

Καθαρισμός βυθού από ΤΑΘΕ σε συνεργασία με την «GPM – HENKEL Ltd» (Φωτ.: HENKEL)