Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών σε σχέση με τον εντοπισμό Μεσογειακής Φώκιας στο Λιμανάκι και στα «Μπάνια» της Κάτω Πάφου

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό πως η Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus που σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο εντοπίστηκε χθες στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, αφορά Μεσογειακή Φώκια μωρό, λιγότερο από 8 εβδομάδων σε ηλικία.

Τα νεογέννητα έχουν μήκος περίπου 1-1,5 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 kg. Το σκούρο καφέ έως μαύρο τρίχωμά τους έχει μήκος 1-1,5 εκατοστό και αντικαθίσταται μετά από 6-8 εβδομάδες από το χαρακτηριστικό τρίχωμα των ενήλικων ζώων. Από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε, το μωρό αυτό δεν πέρασε ακόμη το στάδιο αυτό της αλλαγής του τριχώματός του.

Από το δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό αν και φαίνεται να γνωρίζει να κολυμπά, εντούτοις είναι ακόμη εξαρτημένο από την μητέρα του για την τροφή του εφόσον δεν μπορεί να τραφεί μόνο του και η περίοδος γαλουχίας του πρέπει να διαρκέσει για ακόμη περίπου 2 μήνες. Με βάσει επιστημονικά δεδομένα και το Πρόγραμμα Παρακολούθησης του ΤΑΘΕ, το εν λόγω φωκάκι θα έπρεπε να βρίσκεται με την μητέρα του στον χώρο όπου έχει γεννηθεί. Αντιθέτως έχει εντοπιστεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά, πιθανόν λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατεί στην περιοχή αυτή την περίοδο και ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του. Το ζώο αυτό αν δεν μπορέσει να βρει την μητέρα του ή να επιστρέψει στον χώρο του, τότε θα μείνει νηστικό με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη βακτηρίων, λόγω έλλειψης μητρικού γάλακτος.

Σημειώνεται πως Μεσογειακή Φώκια, είναι το πιο σπάνιο είδος από τα 33 είδη φωκιών που υπάρχουν στον κόσμο. Συγκαταλέγεται στην κόκκινη λίστα της IUCN: International Union for Conservation of Nature, ως «κρισίμως κινδυνεύον» είδος και θεωρείται το νούμερο ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός της στην Μεσόγειο ανέρχεται γύρω στα 600 άτομα, από τα οποία τα μισά ζουν στην θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο εκτιμάται πως υπάρχουν γύρω στα 7 – 10 άτομα.

Με βάσει τα πιο πάνω υπάρχει άμεση ανάγκη εντοπισμού του και ως εκ τούτου το ΤΑΘΕ απευθύνει έκκληση στο κοινό, όπως άμεσα επικοινωνήσει με το Τμήμα σε περίπτωση εντοπισμού του, είτε μέσα στην θάλασσα, είτε σε κάποια παραλία που μπορεί να έχει καταφύγει για να ξεκουραστεί.

Παρακαλείστε όπως επικοινωνήστε στο 22807841 ή στο 99489641.
Σημειώνεται πως ΤΑΘΕ καταχωρεί όλες τις θεάσεις φώκιας στην Κύπρο και παρακαλεί το κοινό όπως ενημερώνει το Τμήμα είτε τηλεφωνικώς ή και με email στο mmarcou@dfmr.moa.gov.cy.