Παθητική κακοποίηση ζώων: τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών δυστυχώς παρατηρείται αύξηση των φαινομένων εγκατάλειψης και παραμέλησης κατοικίδιων ζώων, όπως για παράδειγμα η κράτησή τους σε ακατάλληλους χώρους που δεν τα προστατεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σε μπαλκόνια, ταράτσες, κλουβιά, μη στεγασμένες αυλές, κλπ.). Η κράτηση ζώων σε αυτές τις συνθήκες συνιστά παθητική κακοποίηση.

Η ενεργητική κακοποίηση είναι πιο εμφανής, αφού αφορά τον άμεσο βασανισμό ή/και την θανάτωση ενός ζώου (π.χ. κτυπήματα/ ξυλοδαρμός, δηλητηρίαση, πυροβολισμός, πνιγμός, κα). Στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης συνήθως ακολουθεί μεγάλη κατακραυγή από την κοινωνία.

Η παθητική κακοποίηση, παρόλο που συχνά παραβλέπεται, είναι εξίσου σοβαρή καθώς λόγω της αποτυχίας του ανθρώπου (εσκεμμένα ή όχι) να καλύψει τις βασικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου του, αυτό υφίσταται παρατεταμένη ταλαιπωρία, πόνο, ακόμα και θάνατο.

Παραδείγματα παθητικής κακοποίησης αποτελούν τα πιο κάτω:

– Η μη παροχή τροφής στο ζώο (λιμοκτονία)

– Η μη παροχή νερού ή η παροχή βρώμικου/ακατάλληλου νερού (αφυδάτωση)

– Η μη παροχή τακτικής κτηνιατρικής περίθαλψης / εξέτασης

– Η παραμονή του ζώου σε χώρο που το αφήνει εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (κρύο ή ζέστη)

– Η μόνιμη αλυσόδεση ή η μόνιμη κράτηση του ζώου σε μικρό κλουβί

– Η έλλειψη καθημερινής άσκησης

Η νομοθεσία στη χώρα μας (ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος – http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/1994_1_46/full.html) παρέχει αρκετές απαγορευτικές διατάξεις για θέματα ενεργητικής και παθητικής κακοποίησης. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βρίσκεται στη διαδικασία ενδυνάμωσης της νομοθεσίας αυτής, με την ενσωμάτωση νέων προνοιών (απαγόρευση μόνιμης πρόσδεσης και μόνιμης διατήρησης κατοικίδιου σε ταράτσες και μπαλκόνια). Το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και θα ακολουθήσει η υποβολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μεγαλώνουν αντλώντας μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς από το σπίτι τους, το σχολείο και την κοινωνία γενικότερα. Εάν τα παιδιά ακούν τους ενήλικες στο περιβάλλον τους να μιλούν με απέχθεια για τα ζώα (π.χ. τα ζώα είναι βρώμικα, είναι επικίνδυνα, δεν έχουν συναισθήματα, δεν υποφέρουν), τότε είναι πολύ πιθανόν και τα ίδια να υιοθετήσουν αυτή τη στάση, συνεχίζοντας τον κύκλο της παθητικής κακοποίησης των ζώων.

Οι πολίτες που γίνονται μάρτυρες κακοποίησης ζώου, μπορούν να επικοινωνούν με το οικείο Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο ή την Αστυνομία, αποστέλλοντας γραπτή καταγγελία, με επιστολή ή e-mail.