Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην Τελετή Απονομής των Βραβείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα

Με μεγάλη χαρά παραβρίσκομαι στη σημερινή τελετή απονομής των βραβείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τους Κόμβους Υποδομών Διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα. Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για τον Διαγωνισμό, με την υποβολή 16 ποιοτικών προτάσεων, δεν μπορεί παρά να αφήνει όλους ιδιαίτερα ικανοποιημένους.

Η ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, μας φέρνει πιο κοντά στην έναρξη της δημιουργίας έργων στο Πάρκο που συνάδουν απόλυτα με τους στόχους που υπηρετεί. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να υπογραφτούν τα συμβόλαια με τους βραβευθέντες, οι οποίοι θα αναλάβουν την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών σχεδίων για τις βασικές υποδομές που θα δημιουργηθούν στους 14 κόμβους, όπως προβλέπει το Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα. Τα σχέδια αναμένεται να είναι έτοιμα προς το τέλος του 2020 και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών εντός του επόμενου έτους.

Για τους κόμβους και τις υποδομές τους, έχουν επιλεγεί χώροι στους οποίους παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις επισκεπτών, με στόχο να περιοριστούν η μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη καταπάτηση της βλάστησης, καθώς και άλλες αυθαιρεσίες που προκαλούν ζημιά στο ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλουν, επίσης, ο καθορισμός και η βελτίωση του οδικού δικτύου και άλλων προσβάσεων που θα χρησιμοποιούνται, όπως και η δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης. Οι εν λόγω υπο

δομές, θα προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες στους επισκέπτες και στοχευμένη ενημέρωση για τον Ακάμα, αναδεικνύοντας τις φυσικές αξίες, την πολιτιστική κληρονομιά, τα προϊόντα και την παράδοση της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα τοπικά κέντρα αναψυχής και εστίασης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της μελέτης επισκεψιμότητας του Πάρκου, καθώς και το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκονται άλλες δύο μελέτες, αυτές της Βελτίωσης του Οδικού Δικτύου και της Δέουσας Μελέτης Επιπτώσεων, καταδεικνύουν ότι η υλοποίηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί, γίνεται με μεγάλη προσοχή και εξελίσσεται μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Η πλήρης λειτουργία του Πάρκου πριν το τέλος του 2022, φαίνεται σήμερα να είναι ένας εφικτός στόχος και διασκεδάζει τις όποιες ανησυχίες δυνατόν να υπήρχαν.

Παράλληλα, μέσα στο έτος που διανύουμε, θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία και συζήτηση όλων των υπόλοιπων θεμάτων του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Μέχρι το τέλος του 2020, θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της κατασκευής όλων σχεδόν των έργων, τα οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν σε 18 περίπου μήνες.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τους Αρχιτέκτονες που ενδιαφέρθηκαν για το Διαγωνισμό, αφού εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο για να υποβάλουν τις προτάσεις και ιδέες τους, μέσα στα χρονικά όρια του Διαγωνισμού και έχοντας να αντιμετωπίσουν την ιδιομορφία της μεγάλης διασποράς των σημείων χωροθέτησης. Με τις 16 προτάσεις που είχαμε, θεωρούμε ότι η συμμετοχή ήταν αθρόα και ότι δόθηκε στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού η δυνατότητα επιλογής μεταξύ εξαιρετικών λύσεων. Στη συνέχεια, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το σκεπτικό της βράβευσης. Συγχαίρω όλους τους βραβευθέντες και ειδικά τους πρωτεύσαντες, οι οποίοι αναμένουμε να αναλάβουν την εκπόνηση των σχεδίων καθώς και τις άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διαγωνισμό.

Εκφράζω, επίσης, τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλα τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής, τις κυβερνητικές υπηρεσίες που συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, για την ουσιαστική συμβολή τους στην έγκαιρη διεξαγωγή και επιτυχία του Διαγωνισμού.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών της περιοχής του Ακάμα και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η οριστική διευθέτηση όλων των θεμάτων που αφορούν στη Χερσόνησο του Ακάμα, με στόχο την καλύτερη προστασία των πολύτιμων αξιών της, αλλά και την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο Δρούσειας για τη φιλοξενία, καθώς και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας  στην ωραία αυτή έκθεση αρχιτεκτονικών ιδεών και προτάσεων για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα.