Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδη

Προσήλθαμε σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τον ήρωα Δημήτρη Παπαμιλτιάδη. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, καθοδηγούμενοι από την ιστορική μας κληρονομιά, γινόμαστε ταπεινοί προσκυνητές της μνήμης του ήρωα. Ταυτόχρονα, ανακαλούμε στη μνήμη μας και τιμούμε όλους τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της ψυχής τους. Η ιστορική μνήμη, αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης των αγώνων κάθε λαού που αγωνίζεται για ελευθερία και δικαιοσύνη. Η διατήρηση άσβεστης της μνήμης ξεχωριστών στιγμών της Ιστορίας μας, συντείνει στην υπόμνηση του χρέους και του καθήκοντος μας προς την πατρίδα.

Ο Δημητράκης Παπαμιλιτιάδη, ήταν ο δευτερότοκος από τα επτά παιδιά του ιερέα της Αργάκας Παπαμιλτιάδη και της συζύγου του Ελένης. Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1931 στην Αργάκα της Πάφου και όταν ενηλικιώθηκε, ασκούσε το επάγγελμα του μηχανοδηγού. Νυμφεύθηκε τη Βαρβάρα Αναστάση από την Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, χωριό στο οποίο δημιούργησε την οικογένειά του και έχτισε την υπόλοιπη του ζωή. Με την κα Βαρβάρα, που επίσης μνημονεύουμε σήμερα, απέκτησαν έξι παιδιά, τα οποία βρίσκονται εδώ, ανάμεσά μας, για να τιμήσουν τον ηρωικό τους πατέρα.

Η ένταξη του Δημητράκη Παπαμιλτιάδη στην ΕΟΚΑ, αμέσως μετά την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, ήταν ασφαλώς αποτέλεσμα της ξεχωριστής του ανατροφής, της μεγάλης του πίστης στον Θεό και της αφειδώλευτης αγάπης και αφοσίωσής του προς την πατρίδα. Αφού προηγουμένως είχε ιδρύσει, μαζί με φίλους και συναγωνιστές, τον Εθνικό Σύλλογο της Αγίας Μαρίνας, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στα χρόνια του Αγώνα, έδρασε ως μαχητής της Οργάνωσης με την ομάδα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, στις γύρω περιοχές. Από τον Αύγουστο του 1955 μέχρι και το τέλος του Απελευθερωτικού Αγώνα, έλαβε μέρος σε πολλές και επικίνδυνες αποστολές. Ως μέλος διαφορετικών ομάδων δράσης, τέθηκε υπό τις διαταγές θρυλικών τομεαρχών της ΕΟΚΑ και πήρε μέρος σε καταδρομικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις εξασφάλισης πολεμικού υλικού και εκρηκτικών, σε επικίνδυνες ενέδρες, σε μεταφορά και διαφυγή αγωνιστών, σε προετοιμασία επιχειρήσεων και ανατινάξεων, σε δράσεις αντιπερισπασμού σε επιχειρήσεις των Άγγλων και σε διακινήσεις αλληλογραφίας της Οργάνωσης.

Με το τέλος του Αγώνα, ο ήρωας επέστρεψε στην Αργάκα, όπου πρωτοστάτησε αργότερα στην οργάνωση ομάδων προστασίας της νεοϊδρυθείσας τότε και απειλούμενης από τους Τούρκους Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την τουρκική ανταρσία του 1963-64, βοήθησε στην οργάνωση μαχητών και στην κατασκευή αυτοσχέδιων τεθωρακισμένων και πολέμησε γενναία σε όλες τις μάχες της περιοχής. Στις 9 του Μάρτη του 1964, ανήμερα των γενεθλίων του, πήρε μέρος στη «μάχη του Κτήματος». Με συναγωνιστές βρισκόταν μέσα σε αυτοσχέδιο τεθωρακισμένο, όταν, σε μια εντελώς φυσιολογική για τον χαρακτήρα του ενέργεια αυτοθυσίας και αλληλεγγύης, προσπάθησε να βοηθήσει ένα τραυματισμένο συναγωνιστή του. Δέχθηκε τότε θανατηφόρα εχθρικά πυρά, περνώντας από εκείνη τη στιγμή στην αθανασία.

Ο αγωνιστής της ελευθερίας Δημητράκης Παπαμιλτιάδης έπραξε το καθήκον του στο ακέραιο και δίκαια κατέταξε το όνομά του πλάι στο όνομα των ηρώων της πατρίδας μας. Το ήθος, η παλικαριά, η βαθιά προσήλωση και πίστη σε ιδανικά, η ανιδιοτελής προσφορά στο συνάνθρωπο, η πρόταξη του «εμείς» αντί του «εγώ», ήταν τα χαρακτηριστικά που διέκριναν των Δημητράκη Παπαμιλτιάδη, χαρακτηριστικά που τον κατέστησαν αγαπητό σε όλους και που σήμερα δυστυχώς σπανίζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς τιμήν του, δεκάδες συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές του, βάφτισαν τα παιδιά τους με το όνομά του.

Σήμερα, 55 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδη και 45 χρόνια μετά την καταστροφική τουρκική εισβολή, μεγάλο μέρος της πατρίδας μας εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα υπό το βάρος της τουρκικής κατοχής. Νιώθουμε να μας βαραίνουν οι θυσίες των ηρώων μας. Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία, την επανένωση και την ευημερία του τόπου μας. Επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των προγόνων του.

Δυστυχώς, η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει τον σφετερισμό περιουσιών, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είναι δεδομένη η βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ενός διαλόγου στη βάση του αλληλοσεβασμού και της καλής θέλησης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Φρονούμε ότι το πλαίσιο που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μπορεί να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επανέναρξης του διαλόγου.

Πέρα από τις προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών, εργαζόμαστε μεθοδικά για να αναδείξουμε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πατρίδα μας στην ευρύτερή μας περιοχή. Χτίζουμε σημαντικότατες και πολυεπίπεδες διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, μέσα από τις οποίες η Κύπρος κατακτά αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία, αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την επίτευξη των στόχων μας, πέρα από τις προσπάθειές μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, οφείλουμε να έχουμε ως στηρίγματα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας με τις διαχρονικές της αξίες, τις οποίες πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενιές. Οφείλουμε, επίσης, όλοι, πολιτική ηγεσία και λαός, να είμαστε μονιασμένοι, αφού η καθολική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για να οδηγηθούμε στην απαλλαγή από την κατοχή και στην ελευθερία. Αυτή είναι η υποχρέωση μας έναντι όσων έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, ανάμεσα στους οποίους και οι τιμώμενος σήμερα ήρωας. Οι ήρωές μας με τη θυσία τους απαιτούν να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια πατρίδα πραγματικά ελεύθερη, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ας μην τους διαψεύσουμε.

Ας είναι λοιπόν αιωνία η μνήμη του ήρωα μας Δημητράκη Παπαμιλτιάδη και όλων των ηρωικών νεκρών της πατρίδας μας.

Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - All rights reserved